Erişilebilirlik

5 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor yerel seçim öncesinde AKP ile DTP’nin Güneydoğu Anadolu’da muhafazakar oylar için yarıştığını yazıyor. Yigal Schleifer imzalı haberde, DTP’nin de İslamcı söylemlere ağırlık vermeye başladığı belirtiliyor.

"Halen ayrılıkçı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla kapatılması gündemde olan DTP, yerel seçimler öncesinde geleneksel oylarını AKP’ye kaptırmaktan endişe ediyor. Bir zamanlar Güneydoğu’nun en büyük siyasi gücü olan DTP, şimdi AKP ile büyük bir rekabet yaşıyor. 2007 genel seçimlerinde AKP bölgedeki oyların % 56’sını almayı başardı. DTP’nin kalesi olarak bilinen Diyarbakır’da bile 2002 seçimlerine kıyasla oylarını % 16 arttırarak, % 41’e ulaştı. DTP, yıllarca Kürt sorununa yaklaşımıyla oy aldı. Ancak partinin laik ve Marksist kökeni, DTP’nin bazı Kürtlerle ilişki kurmasını engelledi. DTP şimdi geçmişteki ideolojik yaklaşımından farklı bir tavır sergiliyor."

Washington Times İsrail’in Gazze’ye saldırısının Türk dış politikasında “altın çağ” dönemini başlattığı görüşüne yer veriyor. Iason Athanasiadis imzalı haberde, Ankara’nın aktif dış politikası için “yeni Osmanlıcılık” terimi kullanılıyor.

"Yeni Osmanlıcılık ifadesi, eskiden Osmanlı İmparatorluğunun parçası olan Arap ülkelerinde nüfuz edinme çabasını yansıtıyor. Türkiye’nin hem NATO üyesi olması hem de bölgedeki önemli aktörlerle kurduğu ilişkileri, Ankara’yı önemli bir arabulucu konumuna getiriyor. AKP, Osmanlı devletinin yıkılışından sonra, bölge ülkelerine sırtını dönerek Batıya yönelen laik seçkinlerden farklı olarak Ortadoğu ülkeleriyle yakın ilişki kurdu. Geçen yıl İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapan Türkiye, İran ile Amerika arasında da arabuluculuğa soyunuyor. Bu politikanın mimarı olan Ahmet Davutoğlu, “Stratejik Derinlik” adlı kitabında Türkiye’nin Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa ve Kafkasya arasında geçiş noktası olduğunu vurguluyor. Davutoğlu, geçmişte İslam dünyasının liderliğini yapan Türkiye’nin, Batı ile ilişkileri sayesinde bölgenin en önemli diplomatik gücü olabileceğini savunuyor."

Christian Science Monitor İsrail’in Gazze saldırısının nedeninden çok, sonucunun önem taşıdığını vurguluyor. Gazete, bu nedenle İsrail’in asıl amacının ne olduğunu sorguluyor.

"İsrail’in 2006 yılındaki Lübnan işgali, İsrail ordusunun yenilmezlik imajına darbe vurmuştu. Şimdi, Hamas’ın füze fırlatma kapasitesi sürerse, İsrail’in caydırıcılığı bir darbe daha yiyecek. Zaman, İsrail’den yana değil. İsrail halkının sadece % 20’si karadan işgali savunuyor. Avrupalı liderlerin büyük bir kısmı, İsrail’den savaşa en kısa sürede son vermesini istiyor. Hamas’ı İran’ın uzantısı olarak gören ve saldırılara sessiz kalan Arap liderler, kendi kamuoylarının baskısı altında. Barack Obama, Hamas’la diyalogdan bahsetmişti. Eğer İsrail Gazze’ye belirsiz amaçlarla ve ters tepebilecek askeri yöntemlerle girdiyse, İsrail’in uzun vadeli yaşamsal çıkarları tehlikede demektir."

Washington Post Barack Obama’nın Ticaret Bakanı olarak belirlediği New Mexico valisi Bill Richardson’un bu görevden çekilme kararını destekliyor. Gazete, şu yorumda bulunuyor:

"Richardson’un kampanyasına cömert bağışlarda bulunan şirketin New Mexico eyaletinde kazandığı ihalelerle ilgili soruşturma aylar sürebilir. Bu da Richardson’un bakanlığının onaylanmasını geciktirebilir ve Obama yönetimiyle ilgili gereksiz tartışmalara yol açabilirdi. Richardson’un yanlış bir iş yapıp yapmadığı ve Obama’nın ekibinin bu konuyu yeterince araştırıp araştırmadığı henüz belirsiz. Ancak, Obama yönetimi hakkındaki asıl karar Richardon’la ilgili tercihinden dolayı değil, kendisini bekleyen devasa sorunları çözüp çözemeyeceğine göre verilecek."

XS
SM
MD
LG