Erişilebilirlik

Gazze'ye Kara Operasyonu Sürüyor


İsrail ordusu, Gazze’de helikopter desteğiyle sürdürdüğü kara operasyonuna devam ediyor.

Harekatın başladığı on günden bu yana ölü sayısı 500’ü aştı. İsrail kara operasyonunun başlamasından bu yana bir askerin öldüğünü, en az 50’sinin yaralandığını açıkladı.

Bir Hamas yetkilisi, Mısır’ın görüşme davetini kabul ettiklerini ve bugün Kahire’ye bir heyet göndereceklerini açıkladı. İsrail ise, uzun süreli barış ve roket saldırıları sona erdiricek bir çözüm bulunmadığı sürece operasyonun devam edeceğini bildiriyor.

Hamas Cumartesi gününden bu yana İsrail’e 30 roket gönderdi. Aşdod kentine düşen roketlerden biri iki kişinin yaralanmasına yolaçtı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Amerikan televizyonuna yaptığı açıklamada, amaçlarının Gazze’yi yeniden işgal etmek olmadığını söyledi. Peres, tek amaçlarının Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarına son vermek olduğunu belirtti.

Bush Yönetimi Destek Veriyor

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İsrail’in Gazze operasyonuna destek verdi, ancak bu ülkenin kara harekatı başlatırken kendilerinin onayını almadığını söyledi.

Cheney, Hamas Gazze’den İsrail’e roket saldırısı düzenlerken İsrailli liderlerin de oturup beklemeyecekleri konusunda önceden uyarı yaptığını hatırlattı.

Bush yönetimi, bölgedeki son çatışmalardan ve Mısır’ın arabuluculuk ederek sağladığı ateşkesin bozulmasından Hamas’ı sorumlu tutuyor.

BM Genel Sekreteri Ateşkes Çağrısında Bulundu

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail’den kara operasyonuna derhal son vermesini istedi ve Güvenlik Konseyi’nin, krizle ilgili bir anlaşmaya varamamasından dolayı da üzüntü duyduğunu bildirdi.

Ban, bir anlaşmaya varılması umuduyla bugün Konsey üyeleri ve Arap liderlerle biraraya gelmeyi planladığını açıkladı.

Rusya da, Gazze’de artan sivil kayıplardan ötürü kaygı duyduğunu bildirdi.

Mısır ve Ürdünlü liderler, İsrail’in Gazze’ye kara operasyonunu kınadı ve derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Bölgede bulunan Avrupa Birliği temsilcileri de İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlamaya çalışıyor.

Operasyonlar Protesto Ediliyor

Gazze’deki şiddet olayları tüm dünyada protesto ediliyor. Lübnan polisi, başkent Beyrut’ta İsrail’in Gazze operasyonunu protesto etmek isteyen kalabalığı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıttı.

Beyrut’taki Amerikan büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık yüz kadar göstericiden bazılarının büyükelçiliğe girmeye çalıştığı bildirildi.

Öte yandan binlerce Lübnanlı gösterici, Beyrut’taki Birleşmiş Milletler temsilciliği önünde İsrail’in Gazze operasyonunu protesto etti.

İstanbul’da da toplanan ve Filistin bayrağı taşıyan 5 bin kadar gösterici de, İsrail’in saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu. Ankara’da Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye başlattığı kara operasyonu kınandı.

Endonezya, Fas ve Avustralya’da da İsrail aleyhtarı gösteriler düzenlendi.

Ortadoğu muhabirimiz Elif Ural İsrail - Gazze sınırından bildirdi. Haberi dinlemek için yukarıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG