Erişilebilirlik

AB Acilen Rusya-Ukrayna Krizini Görüşecek


Avrupa Birliği temsilcileri, Rusya ve Ukrayna arasındaki doğal gaz krizine çözüm aramak amacıyla bugün Prag’da olağanüstü toplanacak.

Rusya’nın fiyat anlaşmazlığı üzerine yılbaşından itibaren Ukrayna’ya doğal gazı kesmesinin ardından, bu ülke üzerinden Avrupa ülkelerine giden doğal gaz akışı da azaldı. Batı Avrupa ülkeleri doğal gaz ihtiyacının yüzde 20’sini bu hat üzerinden karşılıyor.

Acil toplantı çağrısında bulunan Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, ‘ticari anlaşmazlık’ diye tanımladığı durumla ilgili olarak, Ukrayna ve Rusya’yı doğrudan muhatap almak istemediğini bildirdi.

Rus Gazprom şirketi, Avrupa Birliği ülkelerinden, Ukrayna üzerinden geçen doğal gaz boru hattındaki basıncı denetlemesi uyarısında bulunmuştu. Rusya, doğal gazını kestiği Ukrayna’yı bu hattan 25 milyon metreküp gaz çalmakla suçluyor.

Devlet şirketi Gazprom, Ukrayna’ya yeni uyguladığı zammı, metreküp başına 418 dolardan 450 dolara yükselttiğini de bildirdi.

Ukrayna ise, Avrupa ülkelerine giden doğal gazı çaldığı suçlamasını yalanladı, Moskova’nın kasıtlı olarak gönderdiği doğal gazı kısarak, Avrupalı müşterilerini dondurucu soğuklarda güç durumda bıraktığını iddia etti.

XS
SM
MD
LG