Erişilebilirlik

Hastalar İnternet'ten Çare Arıyor


Milyonlarca Amerikalı, doktora gitmek yerine rahatsızlıklarının kaynağını İnternet’te arıyor. İnternet’te güvenilir bilgi bulmanın bir garantisi yok. Ama birçok kişi için, İnternet, hayat kurtaran bir bilgi bankası.

40 yaşındaki Stacey Vaselaney bir kadeh şarap içerken boynuna sert bir ağrı saplanmış. Birkaç gün sonra aynı ağrı bu kez de Stacey bira içerken geri gelmiş. Bunun üzerine Stacey İnternet’e girip “alkol içtikten sonra lenf nodlarında ağrı” ifadesiyle arama yapmış, ve bulduğu bilgiler, Hodgkin Hastalığı adlı lenf tümörüne işaret etmiş.

Sonra Stacey’nin boynunda küçük bir kütle bulunmuş. Doktoru önce enfeksiyon sanmış, derken kanser uzmanı Alan Lichtin devreye girmiş. Lichtin, “Stacey’nin başına gelenleri dinleyince, Hodgkin hastalığına işaret ettiğini anladım. Alkol içtikten sonra lenf nodlarında ağrı olması az raslanan birşey, ama oluyor," diye konuşuyor.

Yapılan biyopsi Stacey’de Hodgkin Hastalığı olduğunu doğrulamış. Erken teşhis edildiği için hastalığın kemo ve radyoterapiyle tedavisi mümkün olmuş. Stacey şimdi iyileşmesini kutluyor.

İnternet istatistiklerine göre yaklaşık bir buçuk milyar kişi arama motorlarını kullanıyor. Milyonlarca kişi de sağlık sorunlarına İnternet’te çare arıyor. Columbia Üniversitesi’nden doktor Kelli Harding “İnternet sayesinde hastalık hastalarına gün doğdu. Ama İnternet’te o kadar çok bilgi var ki, sadece başınız ağrıyor diye bu beyninizde tümör var anlamına gelmiyor,” diyor.

İnternet’teki bilgiler eksik ya da yanlış olabilir. Ama doktorlar, güvenilir kaynaklardan arama yapıldığı sürece bunun tıbbi yararları olduğuna katılıyor. WebMD.com ya da büyük hastane ve araştırma merkezleriyle bağlantılı İnternet siteleri bu tarz güvenilir hizmetler sunuyor.

XS
SM
MD
LG