Erişilebilirlik

Gazze'ye Kara Harekatı


İsrail ordusu Gazze'ye kara harekatı başlattı. Bir haftadır Hamas hedeflerine yönelik operasyonlar düzenleyen İsrail ordusu dün gece helikopterlerin desteğiyle kara birliklerini Gazze'ye sevketti.

Görgü tanıkları Gazze'nin kuzeyinde çok ciddi çatışmalar olduğunu bildiriyor.

Askeri yetkililer, kara harekatının Hamas'ın İsrail topraklarına roket saldırılarını engelleme amacıyla yapıldığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, operasyonların kolay olmayacağını ve kısa sürmeyeceğini belirtti.

Yetkililer, amaçlarının Gazze'yi işgal etmek olmadığını, sadece Hamas'ın altyapısına zarar vermek olduğunu açıkladılar.

Birleşimiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon kara harekatına derhal son verilmesi çağrısında bulundu ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i arayarak gelişmelerden kaygı ve üzüntü duyduğunu söyledi. Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gelişmeleri değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack Washington'un ateşkes sağlanması için çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak Hamas'ın İsrail topraklarına roket saldırıları düzenlemesinin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Sözcü, Amerika'nın İsrail'i sivillerin zarar görmemesi konusunda uyardığını söyledi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı devralan Çek Cumhuriyeti, İsrail'in operasyonlarının "savunma nitelikli" olduğunu açıklarken, Fransa, kara harekatının "tehlikeli" olduğuna dikkati çekti.

Türkiye Operasyonları Kınadı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada İsrail'in kara harekatının infiale yolaçtığı ve Türkiye'nin gelişmelerden kaygı duyduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlğı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İsrail'in uluslararası toplumun uyarılarına ve uluslararası kamuoyundaki tepkilere rağmen kara harekatına başlamış olmasını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz."

Operasyonlar İkinci Haftasında


İsrail savaş uçakları, hücum botları ve topçu birlikleri Gazze'yi vurmaya devam etti.

Operasyonlar ikinci haftasına girdi. Görgü tanıkları İsrail'in Gazze'ye ilk kez topçu birlikleriyle saldırdığını, saldırıların şiddetinin arttığını söylüyor.

İsrail'in hava saldırılarında Hamas'ın komutanlarından biri daha öldürüldü. Ebu-Zekeriye el-Cemal'le birlikte operasyonlarda şu ana kadar üç Hamas lideri öldürülmüş oldu.

Son hava saldırılarında Gazze'deki Amerikan Okulu'yla bir cami vuruldu. Gazze'nin kuzeyindeki camiye düzenlenen saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

İsrail radyosu bir Hamas sözcüsüne dayandırdığı haberinde Gazze'ye girmeye çalışan bazı İsrail askerlerinin havan saldırılarıyla püskürtüldüğünü bildirdi.

Öte yandan Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail'i uyardı ve misilleme tehdidinde bulundu. Hamas militanları dün İsrail topraklarına yaklaşık 20 roket attı. Ashdod kentinde bir binaya isabet eden roket saldırısında iki İsrailli yaralandı.

Haftalık radyo konuşmasını yapan Başkan Bush, Gazze'deki şiddet olaylarını Hamas'ın roket saldırılarının tetiklediğini söyledi. Bush ateşkes sağlanması için çalışmaların sürdüğünü, ancak tek taraflı bir ateşkesin faydalı olmayacağını kaydetti. Bush, Gazze'ye silah sevkinin önlenmesi için uluslararası gözlemcileri göreve çağırdı.

İkinci haftasına giren saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 500'ü geçti. Birleşmiş Milletler, bu sayının dörtte birini sivillerin oluşturduğunu açıkladı. Hamas'ın roket saldırılarındaysa üç sivil İsrailli ve bir asker öldü.

Dün İsrail'in Şaknin kasabasında binlerce İsrailli Arap Gazze operasyonunu protesto etti. Dün ayrıca, Londra, Madrid, Paris dahil pek çok Avrupa kentiyle Kabil'de gösteriler yapıldı.

XS
SM
MD
LG