Erişilebilirlik

Iraklı Şii, Sünni ve Kürt Gruplar Kaygılı


Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Iraklı Kürt, Sünni ve Şii çevreler arasında büyük bir güvensizliğin oluştuğuna dikkat çekerek, "Şiiler, geleceğin tekarrür edeceğinden, Sünniler de Şiilerin kendilerinden geçmişin intikamını alacağından korkuyor" ifadesini kullandı.

Büyükelçi Crocker, lraklılar arasında büyük bir güvensizlik duygusunun oluştuğunu söyledi. Iraklı Kürt politikacı Mahmut Osman ise, Kürtlerin hem geçmişten hem de gelecekten korktuklarını söyleyerek, Iraklı Kürtlerin de aynı güvensizlik içinde olduğunu belirtti.

Crocker, "Şiiler, iktidarın ellerinden alınarak geçmişte ülkeyi yakıp kavuran Sünnilere geçmesinden korkuyor. Sünniler de, gelecekten korkuyorlar. Çünkü, Şiilerin geçmişte kendilerine yapılan haksızlıkların intikamını alacağından endişe duyuyorlar" dedi.

Osman, "Daha ziyade lraklı Sünniler gelecekten korkuyorlar. Çünkü, geçmişte lrak'ta iktidarda olan Sünnilerin, Şiilerin intikam alacağından korkuyorlar" dedi.

Osman, lraklı Kürtlerin hem geçmişten hem de gelecekten korktuklarını ifade ederek Crocker'ın lrak'ın geleceğiyle ilgli tezini destekledi.

Osman, "Kürtler, lrak'ta geçmişte iktidarda olan Sünnilerin kendilerine yaşattığı acıların, gelecekte de Şiilerin tekrar etmesinden korkuyor. Kürtler, ne Sünnilere ne de Şiilere güvenmediğini" belirtti.

"Kürtler gelecekten kaygı duymaktan haklıdır" diyen Osman, "Kürtleri koruyacak bir güvence olmazsa, Sünnilerin geçmişte Kürtlere yaptıklarını, gelecekte de Şiilerin yapması kaçınılmaz olur," dedi.

Osman, Şiilerin kaygılarına ilişkin de şunları söyledi: "Dünyada bir milyardan fazla Müslüman var, bu Müslümanların çoğunluğu Sünni mezhebine mensuptur. Sünni olan Arap ülkelerin çoğunluğu da Şiilere karşıdır. Arap dünyasındaki Sünni dengesini dikkate alan lraklı Şiiler, gelecekte iktidarın ellerinden alınacağı endişe duyuyor."

Kerkük il meclisi Türkmen üyesi Ali Mehdi ise, tarafların güvensizliğinin büyük ölçüde silahsız ve savunmasız Türkmenlere zarar verdiği görüşünde. Mehdi, Irak'taki etnik ve mezhepsel grupların silahlı milis güçlerinin olduğuna dikkat çekerek, Türkmenlerin iki arada bir derede kaldığı görüşünde. Mehdi, Iraklı Türkmenlerin birkısmının Şİi, bir kısmının Sünni olduğunu ve Türkmelerin Kürterle komşu olduğuna dikkat cekiyor.

Irak'ta Aralık Ayında 316 Kişi Öldü

Irak'ta Aralık ayında meydana gelen şiddet olaylarında sivil, asker ve polis, 316 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Savunma, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları'nın verilerine göre, Irak'taki şiddet eylemlerinde Aralık ayında 240 sivil, 18 asker, 58 polis yaşamını yitirdi. Saldırılarda 609 sivil, 47 asker ve 206 polis de yaralandı.

Bu rakamlar, Aralık ayındaki şiddet eylemlerinin, Şubat 2006'dan bu yana en az seviyeye düştüğünü gösteriyor. Bakanlıkların verilerine göre geçen ay ayrıca 44 militan öldürüldü, 667 militan yakalandı.

Irak'ta 2008'in en kanlı ayı 1082 kişinin öldüğü Mart ayı olmuştu. Ülkede geçen yılki saldırılarda toplam 6772 kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG