Erişilebilirlik

Hamas İntikam Sözü Verdi


İsrail, Gazze’deki Hamas hedeflerine yönelik saldırıları sürdürürken militan örgüt dün öldürülen liderlerinin intikamını alma sözü verdi.

Bugünkü İsrail hava saldırılarında Hamasa ait binalarla cephanelik için kullanıldığı ileri sürülen bir cami tahrip edildi.

Filistinli sağlık görevlileri, saldırılarda sokakta oynayan üç çocuğun da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ölü sayısı 420’e çıkarken İsrail hükümeti yabancı pasaport taşıyan kişilerin Gazze’den tahliyesine izin verdi. İsrail’in yüzlerce yabancının Gazze’den ayrılmasına izin vermesi kara saldırısı ihtimalini arttırdı.

Rice: 'Ateşkesin Kalıcı Olması Şart'

Amerika Dışişleri bakanı Condoleeza Rice, Washington’un İsrail ile Hamas arasında ateşkes istediğini ancak bunun daha öncekilerden daha kalıcı olması gerektiğini söyledi.

Rice, Beyaz Saray bahçesinde yaptığı açıklamada Haması Gazze halkını rehin tutmakla suçlarken şu sırada Orta Doğu’ya gitmediğini düşünmediğini de açıkladı.

Amerika Ulusul Güvenlik kurulu sözcüsü Gordon Johndroe , Hamas’ın roket saldırılarını durdurması çağrısını tekrarlarken Gazzedeki insani duruma ilgi gösterilmesini istedi.

Gazze Operasyonu Protesto Ediliyor

Çeşitli ülkelerde İsrail aleyhine büyük çaplı gösteriler yapıldı. Batı Şeria’nın Ramallah kentinde binlerce kişi Hamasla dayanışma yürüyüşü düzenledi.

İsrail, gösterileri önlemek için Batı Şeria‘da sıkı güvenlik önlemleri aldı ve Filistin kentlerine giriş çıkışları 48 saat süreyle yasakladı.

İsrail’in Gazze’de yedi gündür sürdürdüğü hava saldırıları, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede protesto edildi.

Endonezya, Afganistan ve Pakistan’da on binlerce kişinin katıldığı gösterilerde İsrail kınandı.

Erdoğan Suudi Arabistan Kralıyla Görüşecek

Orta Doğu gezisini sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile biraraya geldi. Erdoğan görüşme sonrası bir ateşkes planı üzerinde çalışıldığını açıkladı. Erdoğan, son görüşmesini yarın Suudi Arabistan’da Kral Abdullah ile yapacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi için iki aşamalı bir plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Erdoğan birinci aşamada, acil ateşkes ilan edilmesi ve bunun uygulanması, ikinci aşamada da, Filistinli rakip gruplar arasında uzlaşma sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Orta doğu gezisini sürdüren Erdoğan bu açıklamaları dün Şarm el-Şeyh’te Mısır devlet başkanı Hüsrnü Mübarek ile görüştükten sonra yaptı.

Mübarek ise Gazze’ye sınır geçişlerini açılması gerektiğini ancak bunların denetlenmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’ye sınır geçişlerini denetleme hakkı bulunduğunu belirten Mübarek İsrail’in Gazze’ye silah ya da mühimmat girip bimediğini bilmek istediğini belirtti.

Mısır Dışişleri bakanı Ebul Geyt, de bir ateş kes anlamasına varlak için önce Hamas’ın roket atışyarını durdurması gerektiğini söyledi.

Geyt’in sözcüsü Büyükelçi Hüssam Zeki, ateş anlaymısın ana noktalarının herkes tarafınrdan bilindiğini ancak bunun gerçekleşymesinin Arap diplomatların Amerika ve Avrupalıları BM Güvenlik Konseyinden bir karar tasarısı çıkartmaya ikna etmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Zeki, şu sırada en önemli işin, Güvenlik Konseyinin ateşkesle ilgili bir karar tasarısını oylaması olduğunu savundu.

Mısırlı diplomat, herşeyin Amerika ve Avrupalıların, halen seçim hesapları içindeki İsrailli siyasi liderlerini ne ölçüde etkilemeyecekleni bağlı olduğunu önesürdü.

Orta Doğu turu çerçevesinde Suriye, Ürdün ve Mısır’da görüşmeler yapan Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan’da da temaslarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG