Erişilebilirlik

Küba Yarım Asırlık Devrimini Kutladı


Küba dün Komünist devrimin 50’nci yıldönümünü kutladı. 1959 yılının yılbaşı gecesi gerçekleşen devrimle Fidel Castro, diktatör Fulgencio Batista’yı devirerek devlet başkanı olmuştu.

Devlet başkanlığını geçen yıl devralan Fidel Castro’nun kardeşi Raul, dün Santiago kentinde yıldönümü konuşması yaptı. Aynı alanda Fidel Castro 50 yıl önce zafer konuşması yapmıştı.

Halkın ve yaklaşık 3 bin kadar davetli konuğun karşısına üniformayla çıkan Raul Castro, ekonomik olarak zor zamanlar geçireceklerini söyledi, ancak devrimin bir yarım asır daha süreceğini iddia etti.

59 Devrimi’nin ardından Küba’nın Amerika’yla ilişkisi bozulmus ve 1960’ların başından itibaren de bu ülke uluslararası ambargo altında yaşamak durumunda kalmıştı. 1990’da müttefiki Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından ekonomik durumu daha da kötüleşen bu Karayip adası, son olarak da geçen yıl 10 milyar dolarlık maddi hasara yolaçan büyük kasırganın izlerini silmeye çalışıyor. Bugün ortalama bir Kübalı ayda 20 dolar gelirle yaşamak zorunda.

Kutlamalara Fidel Castro katılmadı. Bağırsak ameliyatı geçiren Castro, iki yıldır kamuoyu etkinliklerinde de görünmüyor. Fidel Castro, hastalığından dolayı devlet başkanlığı görevini geçen yıl kardeşi Raul’e vermişti.

XS
SM
MD
LG