Erişilebilirlik

İsrail Saldırıları Durdurmaya Yanaşmıyor


İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Gazze’ye hava saldırılarını sona erdirme kararının, operasyonların günlük askeri değerlendirmelerine göre alınacağını söyledi.

Livni Paris’te, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’le biraraya geldi. İsrail dışişleri bakanı, Hamas’ın yalnızca kendilerine değil, Filistinli ve Araplara da sorun oluşturduğunu savundu. Tzipi Livni, Hamas hedeflerine düzenledikleri hava saldırılarının, bölgedeki terör altyapısını vurduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt, taraflar arasında varılacak ateşkes anlaşmasının, Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarına son vermesini de güvence altına alması gerektiğini söyledi. Kahire’de açıklama yapan Ebulgeyt, roket saldırılarının, İsrail’e, Gazze’ye misillemede bulunma gerekçesi verdiğini belirtti.

Gazze’de hava saldırılarını sürdüren İsrail hava kuvvetleriyse, hükümet binalarını tahrip ederken bir Hamas liderini öldürdü.

Hamas, Nizar Rayyan adlı liderin Cebeyla mülteci kampındaki evinde öldürüldüğünü açıkladı. Hamas’ın askeri kanadıyla yakın ilişkisi olan Rayyan, İsrail’e yönelik intihar saldırılarının ateşli bir savunucusuydu. Filistin kaynakları, hava saldırısında Rayyan ile birlikte aile üyeleri dahil 6 kişinin daha öldüğünü bildirdi.

İsrail’in hava ve denizden attığı füzeler, Hamas’ın parlamento binası ve bakanlıkları vururken, silah kaçırmada kullanılan tüneller, mühimmat depoları ve roket üsleri de tahrip edildi.

Buna karşılık Hamas, İsrail’in güneyine daha uzun menzilli roketler attı. Roketlerden biri Gazze’nin 30 kilometre kuzeyindeki Aşdod kentine düştü, ancak cankaybı olmadı.

Gazze’de İsrail hava operasyonu bu sabah da devam etti. Son ayrıntıları Elif Ural, İsrail’in Gazze’ye en yakın kenti Aşkelon’dan bildirecek:

XS
SM
MD
LG