Erişilebilirlik

1 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post 2008’e damgasını vuran ekonomik krize rağmen, yeni yılın umut dolu olduğunu yazıyor.

"Yeni yılla birlikte enerjik ve yaratıcı düşüncelere sahip yeni bir yönetim işbaşına gelecek. Yaşanan ekonomik felaketler, dünya liderlerine de işbirliği ve koordinasyonun önemini öğretti. Ancak yine de korkuya dayalı siyaset anlayışı, ekonomik canlanmanın ve refahın önünde engel oluşturabilir. Barack Obama’nın hem sağda, hem de soldaki klasik formüllere takılıp kalmayan, açık fikirli bir insan olması umut verici. Ancak yine de Obama’nın hem kendi partisi içindeki küskünlerin, hem de muhalefetin desteğini sağlaması gerekiyor. Bu da siyasi cesaret gerektiriyor."

New York Times Cumhuriyetçi Parti’nin seçim esnasında Barack Obama’ya karşı ırkçı bazı ifadeler kullandığını hatırlatıyor. Gazete, seçim yenilgisine rağmen, partinin bu konuda hala ders almadığını savunuyor.

"Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi başkanlığına aday olan Chip Saltsman, içinde Obama’nın ırksal kökenini sorgulayan bir parodinin yer aldığı bir CD dağıtıyor. “Sihirbaz Zenci Barack” adlı şarkı, Cumhuriyetçi Parti’de bölünmeye yol açtı. Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich, partisini ırkçı ifadeler kullanmaması konusunda uyardı ve bu tür ifadeler kullanan birinin Ulusal Komite adaylığının iptal edilmesini istedi. Buna rağmen Saltsman, eleştirileri göz ardı eden ve geçen seçimden hiç ders almayan sertlik yanlısı komite üyelerinin oylarıyla seçilebilir."

Christian Science Monitor Obama’nın seçim kampanyasında yenilenebilir enerji kaynaklarını savunduğunu belirtiyor ancak yeni başkanın tercihini petrolden yana kullanmak zorunda kalabileceğini öne sürüyor.

"Obama, enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin kullanmak için 150 milyar dolar ayırmayı planlıyor. Eğer bu plan, Amerika’nın petrol ürünlerine bağımlılığını kısa sürede ve önemli miktarda azaltabilirse, petrol yataklarına da dokunmaya gerek kalmaz. Ancak temiz enerji kaynakları bu yarışı kazanıncaya kadar, seçmenler başkandan lambaların yanmasını, elektrikli aletlerin ve arabaların işlemesini sağlayacak önlemler almasını bekleyecektir."

Boston Globe yeni yıl dileklerini sıralarken, iyimserliğin önemini vurguluyor. Gazete, yeni başkan Barack Obama’ya güç ve bilgelik diliyor.

"Yeni başkanı bekleyen ciddi sorunlar var. İşsizliğin arttığı, insanların evlerini haciz edildiği ve kredilerin dondurulduğu bu durgunluk döneminden çıkmak için Obama’nın bu iyi dileklere fazlasıyla ihtiyacı olacak."

XS
SM
MD
LG