Erişilebilirlik

31 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Illinois valisi Rod Blagojevich’in, Barack Obama’dan boşalan Senatörlüğe atama yapmasını eleştiriyor. Gazete, valinin senatörlük koltuğunu satmaya çalışmakla suçlandığını hatırlatıyor.

"Demokrat Parti ve Barack Obama, valinin eski eyalet Adalet Bakanı Roland Burris’i senatör atamasına karşı çıkıyorlar. Bunun Burris’in kişiliğiyle ilgili olmadığını belirtiyorlar. Ancak hukuken Senatonun bu atamaya reddedebileceği konusunda şüpheler var. Daha önce de söylediğimiz gibi bu pisliği temizlemenin en doğru yolu senatörlük için özel bir seçim düzenlemekti. Ancak Illinois Meclisi’nde çoğunluğu elinde tutan Demokratlar, Obama’nın koltuğuna bir Cumhuriyetçinin oturmasından kaygı duydukları için bu yolu seçmediler. Eyalet kongresi şimdi bu öneriyi yeniden gündemine almalıdır."

New York Times ise Illinois valisinin senatörlüğe atadığı Roland Burris’in bu atamayı kabul etmesinin yanlışlığını vurguluyor. Gazete, “suçluluğu kanıtlanana kadar herkes masumdur” ilkesinin bu olayda geçerli olmadığını savunuyor.

"Açılan davanın dışında, Eyalet Meclisi Blagojevich’i valilikten almak için harekete geçmelidir. Valinin bu son kumarı, görevden alma sürecini hızlandırmaya hizmet etmelidir. Blagojevich, kendi yarattığı kargaşayı daha da büyüteceğinin bütün işaretlerini veriyor. Ancak Blagojevich valilik görevini sürdürdükçe Illionis’nin sorunları çözülemez. Ve Illinois’in Senatodaki temsilcisi, böylesine kendini beğenmiş bir palavracı tarafından belirlenemez."

Christian Science Monitor Amerika’daki siyasi ve ekonomik koşulların göçmenlik reformu için uygun olmadığını öne sürüyor. Gazete bu nedenle iç güvenlik bakanlığını üstlenecek olan Janet Napolitano’nun önceliği kaçak işçilerle mücadeleye vermesi gerektiğini yazıyor.

"Arizona gibi bir sınır eyaletinin valisi olan Napolitano, halkın desteğini arkasına almış durumda. Bir yandan kaçak göçmenlerin çocuklarına verilen bursun kesilmesine karşı çıkacak kadar merhametli. Ancak diğer yandan federal görevlilerin işlerini iyi yapmadığı gerekçesiyle, sınırı korumak için Ulusal Muhafızları göreve çağıracak kadar sert biri. Ayrıca kaçak işçilere karşı en sert yasal düzenlemenin altında da onun imzası var. Eğer önümüzdeki dönemde, kaçak işçilerle ilgili yasaları kararlı bir biçimde hayata geçirirse, göçmenlik reformu için daha uygun koşulları da hazırlayabilir."

Los Angeles Times Amerika’nın bütün çabalarına rağmen Küba’daki rejimin 50 yıldır yıkılmadığını kaydediyor. Yapılan yorumda, Obama yönetiminin Havana ile ilişkilerde yeni bir sayfa açması gerektiği görüşüne yer veriliyor.

"Obama yönetimi, Küba’ya yönelik cezalandırma politikasına özellikle de ambargoya son vermelidir. Florida’dan 90 mil açıktaki Küba’da yaşanacak bir rejim değişikliği Amerika’nın çıkarınadır. Tek parti yönetiminin hüküm sürdüğü Küba’da bu değişimi sağlamak için iletişim, seyahat ve ticaret en doğru yoldur. Turistler taşıdıkları kitaplarla ve düşüncelerle değişimi hızlandırabilirler. İhraç edilecek ürünler, serbest pazarın yaratıcılığını gösterebilir. Devrimin 50. yılında Küba halkı son derece eğitimli ve becerikli bir durumda. Bu da, değişim için uygun bir zemin demektir."

XS
SM
MD
LG