Erişilebilirlik

Avrupa Birliği'nden Gazze'de Ateşkes Çağrısı


İsrail ordusunun Gazze'de gerçekleştirdiği operasyonun dördüncü gününde Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları acil gündem ile toplandı. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke dışişleri bakanlarının toplandığı Paris’ten taraflara ‘acil ve sürekli ateşkes çağrısı’ çıktı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ateşkes çağrısına 48 saatliğine yanıt verebileceklerini bildirdi. Ancak Hamas çağrıya sıcak bakmadı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yarın İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Paris’te görüşecek, ardından da önümüzdeki hafta başında İsrail’e gitmesi bekleniyor. Bu arada Avrupa genelinde İsrail ve savaş karşıtı gösteriler yoğunlaşıyor.

İsrail’in Gazze’de Hamas merkezlerine düzenlediği saldırının 4’üncü gününde Avrupa Birliği krize el koydu. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları dün akşam saatlerinde Paris’te toplanarak taraflara Gazze’de bir an evvel barış ortamının sağlanması çağrısında bulundu. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin Dışişleri Bakanı’nın ortak imzayla yayınladığı deklerasyonda, İsrail’e ‘süresiz ve acil’ ateşkes çağrısında bulunuldu ve Gazze’ye insani yardım girişine izin verilmesi istendi.

Açıklamada,"Hamas’ın roket saldırılarına bir an evvel şartsız olarak son vermesi istendi, İsrail’in de askeri operasyonlarını sonlandırması gerektiği" belirtildi. Ortak bildiride ayrıca, 2007 Haziran’ından bu yana Hamas tarafından kontrol edilen toprakların geçiş noktalarının açılması da talep edildi. Avrupa ayrıca, bölgede barış girişimlerinin bir an evvel başlatılarak Gazze’ye insani gıda, ilaç ve benzin yardımı yapılabilmesi çağrısında da bulundu.

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, toplantı sonrası Fransız TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada,"Barışı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz," dedi.

Açıklamasında Avrupa Birliği’nin Ortadoğu’da olup bitenlere sessiz kalamayacağını belirten Kouchner, artan kurban sayısına dikkat çekerek ateşkesin mutlaka sağlanması ve barış ortamının tesis edilmesi gerektiğini belirtti. Bundan önce acil olarak insani yardım için geçici ateşkes çağrısında bulunan Kouchner “Askeri değil, politik çözüm arıyoruz” diye konuştu.

Kouchner, ateşkes çağrısını İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ı iki kez telefonla arayarak bizzat iletti. Çağrıya Ehud Barak’ın sözcülüğünden verilen yanıtta, insani yardım yapılabilmesi için 48 saat süresince ateşkes çağrısını kabul edebilecekleri ancak bunun Hamas ile ateşkese gidilmesi ve kara saldırısına son verecekleri anlamına gelmeyeceği belirtildi. Ancak Hamas benzeri bir ateşkes sürecine soğuk bakıyor. Hamas sözcüsü Fevzi Barhoum,"Şimdi yapılması gereken, uluslararası ve arap dünyasını bir araya getirerek, İsrail şiddetini durdurmak ve Gazze şeridine giriş noktalarını açmaktır," diye konuştu.

Dışişleri Bakanları toplantısı sürerken ülke liderleri de telefon diplomasisini sürdürdüler. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevi bu akşam resmen sona erecek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, taraflarla telefon görüşmesi yaparak, barış görüşmelerinin şartlarını oluşturmaya çalıştı. İsrail kaynakları Sarkozy’nin önümüzdeki hafta İsrail’e gideceğini belirtirken, Elysee Sarayı bu haberi henüz doğrulamadı. Elysee buna karşılık Sarkozy’nin İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Perşembe günü yani yarın, yalnızca Fransa Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Elysee Sarayı’nda görüşeceğini açıkladı.

Bu arada tüm Avrupa’da olduğu gibi, başkent Paris’te ve Fransa’nın pekçok kentinde binlerce Filistin ve barış yanlısı, İsrail saldırılarını kınadı ve Avrupa Birliği’ni bölgedeki savaşı durdurmaya çağırdı.

Irkçılığa karşı mücadele ve Halkların Kardeşliği Örgütü (MRAP) Başkanı Mouloud Aounit, yaşananların kabul edilemeyeceğini, katledilen Filistin halkına yapılanlara seyirci kalınamayacağını belirtti. Aounit, Fransa’nın Avrupa Birliği dönem başkanı olarak İsrail’den bu kaltliamı durdurmasını istemesi çağrısında da bulundu. Durumun aciliyeti karşısında uluslararası kurumların müdahale etmekte geç kaldığını belirten Aounit, bölgeye BM askerlerinin gönderilmesini ve silahların susmasının mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG