Erişilebilirlik

Gazze'ye Saldırılar Sürüyor


İsrail, Gazze’deki Hamas hedeflerine yeni hava saldırıları düzenlerken Hamas daha uzun menzilli füze atacağı tehditinde bulundu.

Bugünkü bombardımanda, ikisi genç kız 10 Filistinli'nin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırılarda biri İslam Üniversitesi'ne ait beş Hamas hükümet binası tahrip edildi. Hamas güvenlik karakollarıyla bir komutanın evi de hedef alındı.

Bu arada İsrail birlikleri, tanklar ve diğer askeri araçlar olası bir kara operasyonuna hazırlık olarak Gazze sınırına yığınak yapıyor.

Hamas’ın askeri kanadının bir sözcüsü televizyonda İsrail hava saldırıları durmazsa hergün İsrail’in güneyine roket atacakları uyarısında bulundu.

Hamas'ın elinde kısa menzilli roketlerin yanısıra kalabalık İsrail yerleşim merkezlerini vuracak daha uzun menzilli füzeler bulunduğu sanılıyor.

Filistinli yetkililer, Cumartesi günü başlayan hava saldırılarında şimdiye kadar çoğu Hamas militanı en az 370 kişinin öldüğünü açıkladı. Birleşmiş Milletler’e göre ölenlerden en az 57’si sivil.

Amerika'nın Sesi Kudüs muhabiri Elif Ural'ın Gazze'den canlı olarak verdiği haberi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Sürdürülebilir Ateşkes Çağrısı

Beyaz Saray İsrail ve Hamas arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın Sözcüsü Gordon Johndroe, Başkan Bush’un bugün Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Filistin Yönetimini Başkanı Mahmut Abbas ve Filistin Başbakanı Salim Fayyad’la bir görüşme yaptığını açıkladı.

Bush, ateşkesin başarılı olması için Hamas’ın anlaşmaya uyması gerektiğini vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bölgede ateşkes sağlanması için Arap ve İsrailli liderlerle temas halinde olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu Gazze’deki çatışmalara hemen son verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan komisyon, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Paris’te Gazze krizini görüşmeden birkaç saat önce açıklama yaptı.

Açıklamada çatışmaların Gazze’deki sivil halk üzerindeki etkisinin çok ağır olduğu belirtildi. Komisyon, hastanelerin yaralılarla dolduğu Gazze’ye insani yardım sevkedilmesini de istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dün İsrail ve Hamas’ı çatışmalara son vermeye çağırdı. Krize uluslararası tepkiyi yetersiz bulan Ban, dünya liderlerinden, diyaloğu teşvik etmelerini ve soruna uzun vadeli çözüm bulmalarını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, meşru el Fetih yönetimiyle ulusal uzlaşma hükümeti kurmayı reddeden Hamas’ı eleştirdi.

Lavrov, Hamas’ın, el Fetih lideri Mahmut Abbas’ın devlet başkanlığını tanıması gerektiğini de söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG