Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı 310


İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları üçüncü gününe girdi. Ölü sayısı 310’a yükseldi.

Birleşmiş Milletler, saldırılarda en az 51 Filistinli sivilin hayatını kaybettiğini bildiriyor. Filistinli yetkililer de hava saldırılarında en az 180 Hamas militanının öldürüldüğünü belirtti.

İsrail savaş uçakları bugün Gazze’deki İçişleri Bakanlığı binasıyla İslam Üniversitesi’ni vurdu.

İsrailli yetkililer, hava operasyonunun Hamas’ın roket saldırılarına misilleme olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert operasyonların sürebileceğini belirtmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail’in bölgeyi işgal etme niyetinde olmadığını açıkladı.

Bu arada, Hamas’ın İsrail’in Ashkelon kentine yaptığı roket saldırısında bir İsrailli öldü; 8 kişi yaralandı.

İsrail’in haftasonu baslattıgı hava operayonu tüm hızıyla sürüyor. Saldırılarda ölen ve yaralananların sayısı her saat artıyor. Havadan Gazze’deki Hamas hücrelerini ve binalarını vuran İsrail ordusu, tanklarını da kuzey Gazze sınırında hazır bekletiyor. Hükümet ayrıca 6 bin 500 yedek askeri de olası bir kara operasyonu icin yeniden silah altına almaya hazırlanıyor.

Uluslarası kamuoyundan İsrail’in operasyonu durdurması için çağrılar yapılıyor ancak Birleşmiş Milletler, Amerika ya da Avrupa devletleri saldırıyı kınamıyor, sadece bölgede bir an evvel ateşkese dönülmesi çağrısı yapıyor.

Bu arada Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas da saldırılardan Hamas’ı sorumlu tuttu ve “Ateşkes devam etseydi Gazze’de bunlar yaşanmayacaktı’ dedi.

Hamas liderlerinden Halit Meşal ise İsrail saldırılarının üçüncü intifadayı başlattığını duyurdu. Gazze saldırıları Batı Şeria ve İsrail’in Arap kentlerinde gösterilerle protesto ediyor. Zaman zaman göstericilerle polisin çatıştığı olaylar yaşanıyor. Son olarak Ramallah yakınında 22 yaşındaki bir Filistinli, polise taş attığı için vurularak öldürüldü.

Bölgedeki bir diğer endişe de Gazze operasyonunun Ortadoğu’da daha büyük bir gerilime neden olması. İki yıl önce benzer bir Gazze operasyonunda Hamas’a destek vermek için Lübnan’daki Hizbullah İsrail’e saldırmış ve kuzeyde de bir cephe açılmıstı. Son olarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kameraların önüne geçerek Hamas’a destek vereceğini açıkladı.

Ayrıca Suriye de, Türkiye aracılığında bir süredir devam eden dolaylı barış görüşmelerini durdurduğunu açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Amhedinejad İsrail’in saldırılara bir an evvel son vermesi uyarısında bulunup aksi takdirde ağır bedel ödeyeceği tehdidinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de ateşkes çağrısına katıldığını bildirdi.

Şiddeti kınayan ve insanların ölmesinden üzüntü duyduğunu kaydeden Ban, insani yardım dağıtılabilmesi için İsrail’den Gazze sınırını açmasını istedi. İsrail saldırılarında ölenler arasında dokuz Birleşmiş Milletler görevlisi de bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Bush yönetiminin, bölgedeki gerginlikten Hamas’ı sorumlu tuttuğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG