Erişilebilirlik

Erdoğan Ortadoğu'ya Gidiyor


İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonunu durdurması ve taraflar arasında ateşkes sağlanması için yoğun diplomatik girişimlerde bulunan Türkiye, çabalarını sürdürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın (Çarşamba) iki günlük bir ziyaret için bölgeye gidecek. Erdoğan, ziyaret kapsamında Suriye, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’da temaslarda bulunacak.

Ortadoğu’da barış için Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan aracılığıyla üç koldan yürüttüğü diplomasi hız kazanıyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le telefonda görüştükten sonra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı da arayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölge ülkelerinin İsrail’i ateşkese zorlaması için ortak ve hızlı hareket etmesini istedi. Gül, bölgede Türkiye kadar ‘arabulucu’ rolüne sahip Mısır’ın Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt’i Çankaya Köşkü’nde kabulünde de, Mısır’ın daha aktif davranarak bölge ülkelerinin ortak bir platformda buluşmasından yana tavrını ortaya koydu. İKÖ’yü de harekete geçiren Türkiye, İKÖ dışişleri bakanlarının ocak ayının ilk yarısında toplanması için mekik diplomasisi yürütüyor.

Türkiye’nin Ortadoğu’da barışın tesisi için sürdürdüğü çabalar sadece bu kadar değil. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda, Erdoğan’ın bölgeyi ziyaret etmesi kararlaştırıldı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Erdoğan’ın çarşamba ve perşembe günü Suriye, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’da temaslarda bulunacağını açıkladı. Bakan Çiçek, İsrail’in Gazze operasyonlarında orantısız güç kullanarak, barış çabalarını sekteye uğrattığını öne sürdü. Türkiye’nin barış için insani amaçlı bir çaba ortaya koyduğunu belirten Çiçek, Türkiye’nin taraflara ateşkes çağrısını yineledi.





İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG