Erişilebilirlik

29 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor İsrail’in iki yıl önce Lübnan’a düzenlediği saldırının Hizbullah’ı daha da güçlendirdiğini yazıyor. Gazete, Gazze’ye yönelik saldırının sonuçlarının ise belirsiz olduğunu belirtiyor.

"İsrail’in Gazze’de böylesine yoğun bir güç gösterisine girişmesi uzun vadede barış çabalarına ilişkin ciddi kaygılar doğuruyor. Hiç kuşkusuz Şubat ayında yapılacak seçim öncesinde siyasi liderler güvenlik konusundaki kararlılıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar. Ancak Filistin’de de siyasi bir belirsizlik yaşanıyor ve Hamas’ın da kanıtlamak istediği şeyler var. Uzun vadede barışın sağlanması için Arap ülkelerinin, Amerika’nın ve uluslararası toplumun çabalarını sürdürmesi gerekiyor."

Washington Post yazarı Jackson Diehl da İsrail’in iki yıl önce Lübnan’a düzenlediği saldırının Hizbullah’ın işine yaradığını hatırlatıyor. Diehl, Gazze saldırısının da Hamas’ı güçlendireceğini savunuyor.

"Olmert, arkasında Abbas ve Esad’la bir uzlaşma umudu değil, yerle bir edilmiş bir Gazze bırakacak. Hizbullah füzeleriyle dolu bir Lübnan ve Batı Şeria’da giderek artan Yahudi yerleşimlerini bırakacak. Olmert’in başarısızlığı, Ortadoğu barışı için kaçırılan bir başka fırsat anlamına geliyor. Ancak yaşananların tek sorumlusu Olmert değil. Başkanlığının son yılında Annapolis’te bir barış toplantısı düzenleyen Başkan Bush, hiçbir zaman Abbas’la ciddi bir diyaloga yanaşmadı. Daha da kötüsü, Abbas İsrail’den gelen cömert tekliflere hayır deme konusunda kendisinden önceki Filistinli liderler gibi davrandı. Sonuçta Olmert de kendinden önceki İsrailli liderler gibi savaşlarla anılacak. İsrail’de barış isteyen yeni bir liderin ortaya çıkması ise yıllar alacak."

Boston Globe Rusya ile Ukrayna arasında yine doğalgaz krizi yaşandığını kaydediyor. Gazete, Moskova’nın asıl amacının Batıya gözdağı vermek olduğunu savunuyor.

"Enerji fiyatları düşerken, Rusya’nın doğalgaz fiyatını iki katına çıkarmak istemesinin mantıklı bir açıklaması yok. Kremlin, aslında Ukrayna’nın NATO’ya üye olması durumunda bundan duyacağı rahatsızlığı göstermek istiyor. Böyle bir gelişmenin Avrupa’ya enerji akışını sekteye uğratabileceğini hatırlatıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki bu kriz nasıl aşılırsa aşılsın, Obama yönetiminin Moskova ile ilişkileri yeni baştan gözden geçirmesi gerekiyor. Ukrayna’nın NATO üyeliği tehlikesi ortadan kalktığında, Rusya’nın da enerji kaynaklarını jeopolitik bir baskı unsuru olarak kullanmasına gerek kalmayacaktır."

New York Times Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda işbirliğine yanaşmadığı için bu ülkeye ambargo kararı alındığını belirtiyor. Ancak gazete bu kararın uygulanması durumunda Pyongyang’ın nükleer silah için gerekli plütonyum üretimini sürdüreceğini de vurguluyor.

"Böyle bir durumda, Obama işbaşına gelir gelmez bir krizle karşılaşacaktır. Ancak Bush’un da dediği gibi Obama Kuzey Kore’yi silah programından ve nükleer teknoloji ihracından vazgeçirme çabasında sabırlı ve kararlı olmalıdır. Nükleer programından vazgeçmesi koşuluyla Kuzey Kore ile ilişkileri düzeltmeye kararlı olduğunu ortaya koymalıdır. Ancak Kuzey Kore’nin varılan anlaşmaya uymaması halinde, Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlarla ilgili kararını hayata geçireceğini de net bir dille anlatmalıdır."

XS
SM
MD
LG