Erişilebilirlik

Almanya: Aşırı Sağcıların İşlediği Suçlar Artıyor


İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre Almanya’da bu yıl aşırı sağ ideoloji ve yabancı düşmanlığının izlerini taşıyan suçlarda gözle görülür bir artış kaydedildi, bu bağlamda tüm yılın sayılarının belirlenmesi sonucu rekor bekleniyor. Bakanlığın eyalet emniyet teşkilatlarının verilerine dayanarak hazırladığı geçici rapordaki rakamlar tüyler ürpetici, buna göre Ekim ayına sonuna kadar 11 bin 928 aşırı sağ motifli suç işlendi.

Geçtiğimiz 2007 yılının ilk on ayında işlenen benzer suç sayısı 10 bin 935'e ulaşmıştı. Aşırı sağ bağlantılı suçların oranı böylece geçen yıla kıyasla yüzde 30 oranında artmış oldu. Adam yaralama ve öldürmeye teşebbüs gibi doğrudan şiddet içeren suçların oranı da yüzde 15 artarak 639'a ulaştı. Rapora göre ülkede Yahudi karşıtı eylemler de arttı, bu tür suçların sayısı 716'dan 797'ye yükseldi. Öte yandan uzmanlar aşırı sağ suçlardaki patlamayı gençler arasındaki işsizlik, eğitim seviyesi ve yabancılara önyargılı bakış açısı gibi noktalarla açıklarken, iki hafta önce Bavyera eyaletindeki Passau kenti Emniyet Müdürü Alois Mannichl’e yapılan saldırı konuya yeni bir boyut getirdi. Berlin Türk Toplumu sözcüsü Safter Çınar gibi çeşitli uzmanlar genel kanının tersine aşırı sağın ülkenin sadece doğusundaki eyaletlerde değil, tüm ülkede yaygınlaştığını savunuyorlar.

Emniyet Müdürü Mannichl, evinin kapısını çalan ırkçı bir kişi tarafından karnından bıçaklanarak ağır şekilde yaralanmıştı. Olayın üstünden iki hafta geçmesine rağmen soruşturma komisyonu saldırgan ve işbirlikçileriyle ilgili bir iz bulamadı. Olay sonrasında, ülkede aşırı sağcı NPD partisinin kapatılması yönündeki tartışmalar sürüyor. Bavyera ve Rheinland-Pfalz eyaletleri, NPD’nin yasaklanması için ülke genelinde bir inisiyatif başlatacaklarını duyurdular. Bu arada Federal İçişleri Bakanlığı, 2008’deki aşırı sağcı ve ırkçı saldırılarla ile bağlantılı kesin rakamları önümüzdeki Mart ayında yayımlayacağı bir raporla kamuoyuna duyuracak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG