Erişilebilirlik

Mumbai Saldırılarından Ders Çıkarmak


Terör uzmanları, Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıları ve saldırıların planlanış biçimini inceliyor ve ne gibi dersler çıkarılması gerektiğini belirlemeye çalışıyor.

Washington’daki uzmanlar da Mumbai’deki saldırıları planlayan teröristlerin kullandığı taktiklerin, gelecekte başka teröristler tarafından da kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

Mumbai’deki saldırıları düzenleyen terörist grubu, sadece el bombaları ve silahlara değil aynı zamanda cep telefonlarına ve GPS cihazlarına sahipti.

Teröristlerin bu derece donanımlı olmasından kaygılanan uzmanlar, Mumbai’deki saldırıların yeni bir akımın başlangıcı olabileceğinden korkuyor.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden iç güvenlik uzmanı David Heyman da kaygılı: "Plajdan giriş yapmak, GPS cihazı ve Google arama motorunu kullanmak, cep telefonuyla iletişim kurmak. Mumbai’deki teröristler, falçata ve uçuş kontrolü yazılımlarını kullanan 11 Eylül’deki teröristlerden çok daha donanımlıydı."

Uluslararası toplumu, ileri teknoloji kullanan teröristlere karşı daha dikkatli davranmaya çağıran uzmanlar, teröristlerin bir gün radyoaktif madde ya da kimyasal ve biyolojik silah kullanmaya başlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Nükleer silahların yayılmasını önleme uzmanı Leonard Spector, Mumbai’deki teröristlerin acımasızlığının, İran’ın nükleer emelleri konusunda da kaygı uyandırdığını söylüyor. Spector, İran’ın nükleer silah geliştirmesi durumunda nükleer maddelerin teröristlerin eline geçebileceğini söylüyor.

Spector şöyle konuştu: "Nükleer silahlar yapılırken, bunları her gün kimlerin denetleyeceği, üretimin her aşamasından kimin sorumlu olacağı, silah yapımında kullanılan nükleer maddeleri kimin koruyacağı gibi soru işaretleri var. Bunlar, herkes için birer kapalı kutu."

Daha hazırlıklı olmanın, bu sorulara verilecek yanıtların bir parçası olduğunu söyleyen uzmanlar, Hindistan’ın kağıt üzerinde nükleer ve biyolojik saldırılara karşı alınacak önlemleri bulunduğunu, ancak güvenlik güçlerinin Mumbai’deki saldırılara tamamen hazırlıksız yakalandığını söylüyor.

Heyman şöyle diyor: "Hindistan’da teröre karşı yüzeysel olarak birçok adım atılıyor, ancak Mumbai’deki saldırılarda güvenlik birimlerinin elinin kolunun ne kadar da bağlı olduğuna tanıklık ettik. Hindistan’ın kıyı şeridinin uzunluğu, Amerika’nınki kadar, ancak bu şeridi sadece birkaç yüz tekne koruyor."

Uzmanlar, sıradan vatandaşların uyanık davranarak terör saldırılarını önleyebileceğini söylüyor. Londra’da 2006 yılında uçaklarda sıvı patlayıcı kullanma girişimi ortaya çıkarılmıştı.

Heyman, "Londra’daki saldırı girişimine karışan teröristlerden birinin komşusu, tuhaf şeyler olduğunu fark ederek polise haber vermiş ve olası saldırılar önlenmişti," dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Güney Asya danışmanı Seth Bailey, Mumbai’deki terör saldırılarından en çok ders alması gerekenlerin, güvenlik daireleri olduğunu söylüyor: "Hindistan’ın en büyük kentinde, ülkenin finans merkezinde, bir komando birliği olmaması nasıl açıklanır? Herkes bu duruma bakıp kendine göre ders çıkarmalı, bunun bir hata olduğunu görmeli. Bu, bir daha tekrarlanmaması gereken bir hata."

Uzmanlara göre Mumbai saldırılarından alınacak en büyük derslerden biri, terörizmin kökünü kazımak imkansız olsa da, yol açacakları tahribatı en aza indirmek ve amaçlarına ulaşmalarını engellemek için daha hazırlıklı olmak.

XS
SM
MD
LG