Erişilebilirlik

26 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Obama ve ekibinin Dışişleri Bakanlığı’nda kapsamlı bir değişikliğe hazırlandığını vurguluyor. Gazete, Obama yönetiminde Amerikan dış politikasında askeri değil diplomatik yöntemlerin öne çıkacağı görüşünde. Makalenin devamı şöyle:

"Küresel ekonomik gelişmeler, her zamankinden daha çok jeostrateji ile bağlantılı hale geldi. Bu nedenle diğer ülkelerle sürdürülen ekonomik görüşmelerde, dışişleri bakanlığı da yer almalıdır. Hazine bakanlığının Çin’le sürdürdüğü stratejik ekonomik diyalog, bunun en somut örneğidir. İsrail-Filistin veya Hindistan-Pakistan anlaşmazlıklarına özel temsilci atanması da, Clinton’ın gündeminde. Obama bir süre ekonomik krizle uğraşmak zorunda. Clinton’ın da bakan olarak birçok sorumluluğu olacak. Bu nedenle bu tür çatışmaları çözmek için özel temsilciler atanması, en doğru yol gibi görünüyor. Eğer Bush, Ortadoğu barışı, İran’la pazarlık ve Keşmir sorunu gibi konularda donanımlı özel temsilciler atamış olsaydı, Amerika bugün daha güvenli bir ülke olurdu.”

USA Today Bernard Madoff’un saadet zincirinde para kaybedenlerin genellikle başarılı ve zeki kimseler olduğuna dikkat çekiyor. Gazete bu durumu şöyle açıklıyor:

“Bu kişilerin birçoğu, hayattaki başarıları ve üst düzey ilişkileri sayesinde NASDAQ’ın eski başkanı ve birçok hayır kurumunun yöneticisi olan akıllı bir yatırımcıyla tanışma şansına ulaştıklarını düşünüyordu. Bunun bir sahtekarlık olabileceği, akıllarına gelmedi. Kendi zekalarının ve başarılarının kendilerine karşı silah haline gelebileceğini akıl etmediler. Madoff da, iyi bir pazarlama ile bu insanların kendilerine duydukları aşırı güveni kullandı. Bu yatırımcıların anlamadıkları konulardaki riskleri göz ardı etme eğilimlerini körükledi. Ancak Warren Buffett’ın da dediği gibi, dalga çekilince kimin çıplak yüzdüğü ortaya çıktı.”

Washington Post Somali’de El Kaide ile bağlantılı İslamcı grupların giderek güç kazandığını yazıyor. Yapılan yorumda, gelişmelerin, bütün uluslararası toplumu tehdit ettiği belirtiliyor. Makale şöyle devam ediyor:

“Ülkedeki ılımlı İslamcı gruplardan biri, Birleşmiş Milletler desteğiyle yürütülen görüşmeler sonunda geçici hükümetle uzlaşmaya vardı. Eğer bölge ülkeleri ve Batı, bu ılımlı koalisyonu desteklerse, radikallere karşı ciddi bir alternatif oluşabilir. Bu arada bölgedeki Amerikan güçleri de El Kaide hedeflerini vurma fırsatını kaçırmamalı ve korsanlara karşı daha kararlı bir mücadele yürütülmeli. Somali’nin yeniden ayakları üzerinde durması için yabancı güçlere büyük iş düşüyor. Ancak ne Birleşmiş Milletler, ne de bir başka güç, bunu yapabilecek durumda."

XS
SM
MD
LG