Erişilebilirlik

25 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İsrail’de tam da seçim öncesinde Hamas’la gerginliğin tırmanmasını tehlikeli buluyor. Gazete giderek büyüyen krizin önlenmesi için yeniden ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor:

“Hamas’ın ateşkes için iki önemli talebi var. Biri Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması diğeri de Batı Şeria’daki Hamas militanlarına yönelik operasyonlara son verilmesi. İsrail, Gazze’ye yönelik ablukayı kaldırmalı ancak Batı Şeria’da güvenlik konusunu Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’a bırakmalıdır. Eğer Hamas bu öneriyi reddederse, Gazze halkına hesap vermek zorunda kalacaktır. Uzun vadede asıl çözüm ise, tarafların yıkıcı çatışmaya son verip iki devletli çözüm için müzakerelere başlamasıdır.”

New York Times Çevre Koruma Dairesi EPA’nın Bush yönetimi boyunca yasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini yazıyor. Gazete, Barack Obama’yı çevre konusunda daha duyarlı davranmaya çağırıyor:

“EPA, iklim değişikliğine ve petrol bağımlılığına karşı mücadelede çok önemli bir işlev üstlenebilir. Gerekli olan tek şey bunan inanmış ve yasal yetkilerini kullanmaya hazır bir yöneticidir. Obama, EPA’nın başına Lisa Jackson’u getirmeyi düşünüyor ve hem Obama hem Jackson ılımlı Cumhuriyetçilerden de bu konuda destek alabilecek durumda. Ne yazık ki son altı yıldır EPA’yı ideolojik bir yaklaşımla yönetenler, Kongre’nin çevreyi korumaları için kendilerine verdikleri silahları bile kullanmadılar.”


Washington Post ise Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi’nin göçmenlik başvurularını cevaplama süresini 18 aydan 9 aya düşürdüğünü belirtiyor. Ancak gazete sistemde hala büyük sorunlar yaşandığını da ekliyor:

“Başvuruların cevaplandırılması süresi önemli ölçüde azalmış olsa da, hala yapılacak çok iş var. 118 bin kişi iki yıldır vatandaşlık başvurusunun cevaplanmasını bekliyor. 18 ayı aşkın bir süredir bekleyenlerin sayısı ise 192 bin. Kurumun ayrıca olumlu cevap alanların vatandaşlık yemini etmesini sağlamak için federal mahkemelerle koordinasyonu da geliştirmesi lazım. Kongre de kuruma ayrılan bütçeyi artırmalı ve USCIS’in başvuruculardan alınan harçlara dayanmasına bir son vermelidir. Obama yönetimi geçen yıl harçlara yapılan zamları da gözden geçirmelidir.”

Christian Science Monitor Çin yönetiminin demokrasi isteyen 300 aydına karşı hoşgörülü davranmasını önemli bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete, bu girişimi Soğuk Savaş döneminde Doğu Avrupa’da yapılan girişimlere benzetiyor:

“Aydınların bildirisi, Komünist Parti’nin halkın artan taleplerini demokratik bir biçimde karşılamaması durumunda, ülkede kargaşa çıkacağı öngörüsünde bulunuyor. Ancak Komünist Parti hala Mao sonrasında kabul edilen ve halkın zenginleşmesini sağlayacak adımlar atıldığı takdirde iktidarını sürdüreceği varsayımına dayanan anlayışa sıkı sıkıya bağlı. Bu strateji 20 yıldır işe yaradı. Ne var ki bu yaklaşım, bırakın bir milyar 300 milyon insanı, tek bir insanı bile taşıyamayacak kadar zayıf bir yaklaşımdır.”

XS
SM
MD
LG