Erişilebilirlik

24 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Irak’taki Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar çekilmesini öngören anlaşmanın onaylandığını hatırlatıyor. Ancak gazete, Irak’ta siyasi istikrarın hala sağlanamadığını vurguluyor.

"Eğer işler kötüye giderse, çekilme takvimini geciktirmek gerekebilir. Ancak Obama şimdilik seçim kampanyasında söz verdiği gibi birliklerin 16 ay içinde çekilmesini hedeflemelidir. 2011 sonrasında da terörle mücadele ve eğitim amacıyla bazı Amerikan birlikleri Irak’ta kalabilir ama bunların sayısı mümkün olduğunca az olmalıdır. Böylece Iraklılar daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda kalacaktır. Iraklılar sorumluluklarını ne kadar erken üstlenirse, Amerikan birlikleri de o kadar erken çekilebilir ve böylece tehdidin asıl kaynağı olan Afganistan’a takviye birlikler gönderilebilir."

Washington Post Barack Obama ve ekibinin yolsuzlukla suçlanan Illinois valisi Rod Blagojevich ile yasadışı bir teması olmadığı yönündeki raporu değerlendiriyor. Gazete, raporun Obama’ya ilişkin bütün şüpheleri ortadan kaldırdığı görüşüne yer veriyor.

"Raporun en şaşırtıcı kısmı, Obama’nın perde arkasından bile olsa yerine kimin senatör atanacağı konusunda hiçbir şekilde devreye girmediğini belirtmesi. Rapor, gecikmeli olarak açıklandı. Geçen hafta tamamlanmasına rağmen, savcı Patrick Fitzgerald’ın talebi üzerine açıklanmadı. Fitzgerald bu süre içinde konuyla ilgili olarak Obama ve ekibiyle görüştü. Blagojevich’in hukuki ve siyasi sorunları devam ediyor. Ancak, öyle görünüyor ki Obama ve ekibi için bu sorun artık geçmişte kaldı."

Christian Science Monitor Noel’in kriz dönemine denk geldiğini hatırlatıyor. Gazete, böyle bir dönemde iyimserliğin ve dayanışmanın her zamankinden daha da önemli olduğunu vurguluyor.

"Internet üzerinden yapılan bağışlarda bu yıl bir artış gözleniyor. Şirketlerin de geleneksel Noel partileri yerine yoksullara yiyecek bağışlaması olumlu bir gelişme. Uluslararası alanda, bütün dünya Obama’nın işbirliğine daha açık olacağını umuyor. İnsanların hatalarını düzeltmesi, içlerinden gelen sesi dinlemesi, başkalarının sorunlarına çözüm bulmaya çalışması için buna istekli ve alçakgönüllü olmaları gerekir. Bunun için gözümüzü İsa’nın bildirdiği gerçeğin ışığıyla yolumuzu aydınlatan yol gösterici yıldıza çevirmeliyiz. Sadece başımızı kaldırıp o yıldıza bakmamız yeterli."

Los Angeles Times Bush yönetiminin yasaları ve uluslararası sözleşmeleri çiğnemesinden dolayı yargılanması çağrısına karşı çıkıyor. Gazete, asıl sorunun yasama, yürütme ve yargı arasındaki dengenin bozulması olduğunu savunuyor.

"Bush yönetiminin hukuk tanımazlığı hesap vermesi zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun tutukluları sorgulama yöntemine ilişkin raporu da bu konuda atılmış bir adım. Bu aynı zamanda, Amerikalı yetkililerin yanlışlarının nasıl denetlenebileceğini de gösteren bir örnek. Şimdi, telefonların yasadışı biçimde dinlenmesi de araştırılıyor. Ancak yine de Rumsfeld ve Cheney gibi isimlerin mahkemeye çıkarılması ya da Güney Afrika örneğindeki gibi bir komisyon kurulması Bush yönetiminin hatalarını ortadan kaldırmayacaktır. Neyse ki bu hataları yapanlar kısa bir süre içinde tarih olacaklar…"

XS
SM
MD
LG