Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı Ortak Mücadele'


Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, komşu ülkeleri kapsayan dört günlük yurtdışı turuna Türkiye ile başladı. 38 kişilik bir heyetle Ankara'ya gelen Maliki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmelerin ardından PKK’nın ikili ilişkileri zedelemesine izin vermeyeceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan da Türkiye ile Irak’ın terörle mücadelede ortak anlayışa sahip olduklarını vurguladı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi'nin haftasonunda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından Ankara'ya gelen Maliki, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la görüştükten sonra İran'a gitti. Irak Başbakanı Maliki'ye Ankara ziyaretinde ticaret, elektrik, ulaştırma ve imar-iskan bakanlarıyla, komşu ülkeler ve belediyecilikten sorumlu devlet bakanları eşlik etti. Yurtdışındaki temasları yüzünden heyette yer alamayan Irak’ın Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise önümüzdeki dönemde Ankara’nın konuğu olacak. Maliki'nin 38 kişilik heyetinde çok sayıda işadamı ve gazeteci de yeraldı. Maliki'nin Ankara'ya getirdiği gazeteciler arasında Kürt yönetimi için çalışan iki ismin bulunması, bu kez Ankara'yı rahatsız etmedi.

Terörle Mücadeleye Önem

Maliki, Ankara'ya inişinde temaslarında ikili ilişkileri değerlendireceğini belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlattı. Bu anlaşmanın ardından taraflar arasında Kürt yetkililerin de dahil olduğu bir toplantı yapıldığını ve PKK'yla mücadelede üçlü komite oluşturulmasının kararlaştırıldığını anlatan Maliki, "Komitenin temel amacı terörle mücadeledir. Komitenin kararlarını destekliyoruz" dedi.

PKK’ya Karşı Ortaklık

Başbakan Tayyip Erdoğan ise Maliki ile yaptığı görüşmenin ardından konuştu ve Türkiye ile Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak gördüğüne dikkat çekti. PKK’ya karşı Irak ve Amerika’yla sürdürülen dayanışmanın Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu dayanışmanın Maliki’yle yapılan görüşmelerde bir kez daha teyit edildiğini kaydetti. Türkiye ile Irak arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasını hatırlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde bir yıl içinde, tarafların güvenlik bakanlarının katılımıyla üç toplantının yapılacağını söyledi. Bu sürede başbakanlar düzeyinde de taraflar, bir kez bir araya gelecek. Irak Başbakanı Maliki de görüşme sonrasında Irak’ın terörle mücadelede ‘büyük başarı’ sergilediğine vurgu yapıp, terör örgütünün ikili ilişkileri zayıflatmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG