Erişilebilirlik

23 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Hamas ile İsrail arasında giderek artan gerginliğe dikkat çekiyor. Gazete, İsrail’in Hamas saldırılarına karşı misillemede bulunmasının sorunu çözmeyeceğini vurguluyor:

“Batı Şeria’daki Mahmut Abbas yönetimini güçlendirip Hamas’ı dışlamak ve yok etmek politikasının işe yaramadığı artık belli. 200 bin Gazzeli’nin Hamas’a destek amacıyla yürümesi, çıkacak bir savaşın radikal unsurları daha da güçlendireceğini gösteriyor. İsrail, elbette ki füze saldırılarına karşı sessiz kalamaz. Ancak İsrail Gazze’ye gıda, ilaç ve yakıt girmesine izin verseydi ve füze saldırılarına son verilmesi halinde sivillere yönelik diğer kısıtlamaları da kaldıracağını duyursaydı, Hamas’a karşı siyasi ve diplomatik açıdan daha iyi bir konumda olurdu.“

Christian Science Monitor, Barack Obama’nın kabinesini çok farklı isimlerden oluşturduğunu kaydediyor. Gazete, böylesine farklı isimlerden oluşan bir kabinenin uyum içinde çalışıp çalışamayacağını sorguluyor.

“Obama’nın kabinesi farklı ırklardan, kadınlardan ve hatta farklı düşüncelerden oluşuyor, ancak Obama bunu dert etmiyor. Oluşan ekip tecrübe ve bilgiye dayalı doğal bir seçim gibi görünüyor. Böylesine farklı görüşlere ve güçlü kişiliklere sahip bir kabineyi yönetmek Obama için zorlu bir sınav olacak. Ekibin önemli bir kısmı Demokrat Partililerden oluşuyor. Cumhuriyetçi kökenliler, beklendiği kadar çok değil. Yeni ekibin birçok üyesi ise sağcı veya solcu olarak sınıflandırılamayacak ılımlı isimlerden oluşuyor. Obama da, birçok Amerikalı gibi merkeze yaklaşıyor. Ancak böyle yaparak ideolojik tutarlılıktan da uzaklaşıyor. Bu nedenle vizyon ve yeteneğe çok daha fazla ihtiyaç duyacak.”

New York Times, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Bush dönemini aklamak için tarihi çarpıttığını öne sürüyor. Gazete, Cheney’nin Bush’u Franklin Roosevelt ve Abraham Lincoln ile kıyaslamasını eleştiriyor:

“Cheney’nin giderayak verdiği röportajlarda yaptığı gibi tarihi yeniden yazmaya çalışmak çok yorucu bir faaliyet olsa gerek. Cheney’nin yazdığı bu tarihe göre, Bush döneminde her şey çok mükemmeldi. Irak savaşı, Amerikalıları yanlış yapılması gereken bir işti. Ebu Garib’teki korkunç olaylar, Pentagon’un yasadışı sorgulama yöntemlerini kabul etmesinden kaynaklanmıyordu. Bütçe açığı da esas olarak Irak ve Afganistan savaşları ile güvenliğe yönelik önlemlerden kaynaklanıyordu. Cheney’nin bu tür açıklamaları, seçimi niçin kaybettiklerini de ortaya koyuyor.”

USA Today, Bush yönetiminin Amerikan otomobil sektörüne yaptığı yardımın kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirtiyor. Gazete, sektörün uzun vadede kapsamlı bir reforma gitmesi gerektiğini yazıyor:

“Otomotiv firmalarının kısa vadede maliyet düşürücü önlemler alması kaçınılmaz. Ancak uzun vadede bu yeterli değil. Detroit’in son tahlilde insanların almak isteyecekleri çeşit ve nitelikte arabalar üretmesi gerekiyor. Detroit’in su gibi benzin tüketen pahalı arabalar üretmesi, satışları da petrol fiyatlarına ve ekonominin genel gidişatına bağlı hale getirdi. Eğer üç büyük otomotiv firması varlığını sürdürecekse, tutarlı ve yenilikçi olmalıdır. Sonuçta, bu firmaların geleceğini üretecekleri otomobiller belirleyecek.”


XS
SM
MD
LG