Erişilebilirlik

2008 Küresel Ekonomide Kriz Yılı Oldu


2008 yılı, küresel ekonomi açısından büyük olasılıkla en kötü yıllardan biri olarak anılacak. Amerikan ekonomisinde sınırlı bir yavaşlama olarak başlayan bu durum, korkunç bir hızla tüm dünyayı saran bir mali krize ve kredi sıkışıklığına dönüştü. Devletlerin ve merkez bankalarının sert müdahaleleri piyasalara yeterli güveni vermedi, kredi darlığı giderilemedi ve daha da kötüsü, uzun vadeli küresel ekonomik durgunluğa kayış engellenemedi.

2008 yılı başladığında Amerikan ekonomisi yavaşlama işaretleri vermişti, ama böylesine sıkıntılı bir mali kriz beklenmiyordu. Kongre Şubat ayında, ekonomik gerileme olarak algılanan bu durumun etkilerini azaltmak amacıyla vergi iadesi içeren büyük bir ekonomik canlandırma paketi onayladı.

Ancak Mart ayında ardarda batan yatırım şirketleri, emlak kredi kuruluşları ve sigorta şirketlerini kurtarma operasyonları başladı. Bunların tümü kısa bir süre öncesine kadar yükselişte olan mortgage piyasasına bağlıydı. Amerika’da emlak fiyatları düşmeye başlayıp, ev borçları ödenemeyince tüm yatırımlar altüst oldu.

Kredi sıkışıklığı, Amerika’nın sınırlarının dışına, Avrupa’ya, Asya’ya, dünyanın her yerine uzandı. Merkez bankaları mali sistemlerine nakit pompalamaya ve batan mali şirketleri kurtarma çabasına girdi.

Kongre Ekim ayında Amerika’da batan finans şirketlerini kurtarmak amacıyla 700 milyar dolarlık bir kurtarma paketi onayladı. Sorunun ciddiyetinin farkına varan Maliye Bakanı Henry Paulson, bu kaynağın dağıtımını üstlenmiş durumda.

Ekonomik krizin etkileri tüketicilere tam olarak yansımamış olabilir. Ancak uzmanlar uzun vadeli negatif ekonomik büyüme ve daha yüksek işsizlik olacağı tahmininde bulunuyor. Amerika’nın en büyük sanayisi, otomotiv sektörü de büyük tehlike yaşıyor.

Barack Obama, Ocak ayında başkanlık görevini devralır almaz, yeni iş sahaları açma sözü verdi. Bu plan, Amerika’nın zaten astronomik düzeydeki iç borçlanma oranına yüz milyarlarca dolar ek yük getirebilir. Mevcut ekonomik krize yolaçtığı savunulan en büyük etken de, riskli koşullarla alındıktan sonra ödenemeyen emlak borçları olmuştu.

XS
SM
MD
LG