Erişilebilirlik

Gürcistan Başbakanı Ankara'da


Başbakan Tayyip Erdoğan, Güney Osetya ve Abhazya sorununun Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözülmesini istediklerini söyledi. Ağustos ayında Gürcistan'ın Güney Osetya'yı işgalinin ardından başlayan çatışmalardan sonra Ankara büyükelçiliği görevinden Gürcistan başbakanlığına atanan Grigol Mgaloblişvili de, Türkiye-Gürcistan işbirliğinin tüm bölge için örnek olmasını istedi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'nin 2009'daki olası muhalefet gösterilerini ve erken seçim ihtimalini engelleyebilmek için 27 Ekim'de başbakanlığa atadığı Grigol Mgaloblişvili, Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Erdoğan ve Mgaloblişvili, başbaşa yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ağustos'ta Gürcistan'da yaşanan gelişmeleri endişe ile izlediklerini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin çatışmanın başladığı ilk günlerden itibaren sorunların barışçıl yollardan çözümü için çaba gösterdiğini söyledi. Ateşkesin sağlanması için Moskova Tiflis'e ayrı ayrı seyahatlerde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına önem verdiğini kaydetti. Erdoğan, Kafkaslar'da istikrar ve barış için Türkiye'nin geliştirdiği 'Kafkas İşbirliği ve Dayanışma Platformu'na Gürcü ve Rus makamlarının destek verdiğini belirtirken, platformun hayata geçmesi için Türkiye'nin diplomatik temasları yoğunlaştıracağını kaydetti.

Türkiye'ye Teşekkür

Konuk Başbakan Mgaloblişvili de, Türkçe yaptığı konuşmasında kariyerinin büyük bir bölümünün Türkiye'de geçtiğini ve Türkiye'den iki ay önce ayrıldığını hatırlattı. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok sağlam bir zemine dayandığını anlatan Mgaloblişvili, hem zor, hem de iyi günde Gürcistan’ın yanında olan Türkiye’nin her zaman ülkesinin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğini söyledi. "Türkiye ile Gürcistan arasında çözülmeyecek bir konu yok" diyen Mgaloblişvili, iki ülkenin diğer bölge ülkeleri için siyasi, ekonomik ve insani bakımdan iyi komşuluk örneği olduğunu söyledi. Yaz aylarında bölgede yaşanan gelişmelere atıfta bulunan Mgaloblişvili, bu süreçte Gürcistan’a giden ilk insani yardımın Türkiye’den olduğunu, yangın söndürme çalışmaları için ilk uçakların Türkiye’den geldiğini, ayrıca evlerini terk etmek zorunda kalan Gürcü vatandaşları için yine Türkiye’nin yardımcı olduğunu kaydetti.

Kabinesinde dört yeni bakana yer veren Mgaloblişvili 35 yaşında, Oxford mezunu. Rusça, Türkçe ve İngilizce biliyor. Genç yaşına rağmen, dış politikaya ve ekonomik konulara hakim. Amerika, AB, Rusya Federasyonu ve Türkiye’yi iyi tanıyor. Türkiye ile Gürcistan'ın ekonomik açıdan birbirine entegre olmasına ve bu konuda varolan bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğine inanıyor.

XS
SM
MD
LG