Erişilebilirlik

Irak Meclisi Asker Tasarısını Yine Oylayacak


Irak parlamentosu, ülkedeki yabancı askerlerin geleceğini belirleyecek yasa tasarısını bugün yeniden oylayacak.

Parlamento haftasonu, Amerika dışındaki ülkelerin askerlerinin gelecek yıl da kalmasına izin veren yasa tasarısını reddetmişti. Yeniden gözden geçirilen tasarıyla ilgili olarak son dakika uzlaşmasına varıldığı bildiriliyor. Yasanın kabulu için Irak meclisinde salt çoğunluk yeterli olacak.

Yasa kabul edilmesi durumunda, halen Irak’ta bulunan İngiliz, Avustralya, Estonya, Romanya ve El Salvador birliklerinin bu ülkedeki kalışlarını Temmuz ayına kadar meşru hale getirecek.

Amerika, daha önce Irak hükümetiyle vardığı güvenlik anlaşması gereği, askerlerini gelecek yıl da bu ülkede tutabilecek. Güvenlik anlaşması, süresi yıl sonunda dolan ve yabancı askerlerin Irak’ta kalış süresini belirleyen Birleşmiş Milletler yetkisinin kısmen yerine geçecek.

Bu arada Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, birliklerinin gelecek yıl başlarında ülkenin güneyine de kaydırılarak, bölgeden çekilecek İngiliz askerlerinin yerini alacağını duyurdu.

Associated Press haber ajansına demeç veren Orgeneral Ray Odierno, bölgeye asker sevketmeyi ve yaklaşık 100 kadarını Basra kentine yerleştirmeyi düşündüğünü söyledi. Odierno, bölgeye göndereceği toplam asker sayısını açıklamadı.

XS
SM
MD
LG