Erişilebilirlik

Irak Başbakanı Maliki Türkiye'ye Gidecek


Irak Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkeleri kapsayan dört günlük yurtdışı gezisi kapsamında, 24 Aralık günü Türkiye'ye de uğrayacak.

Iraklı yetkililer, Maliki'nin Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulunacağını ve Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığını ele alacağını bildirdi.

Görüşmelerde ayrıca, Kürt yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler, geçen yıl Maliki'nin Türkiye ziyaretinde, iki ülke arasında imzalanan stratejik güvenlik işbirliği anlaşması, ayrıca Amerika, Türkiye ve lrak arasındaki üçlü komisyonun çalışmaları gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Maliki, Türkiye'den sonra İran'a geçecek. Irak Başbakanı Maliki, 2006 yılından bu yana İran'ı üç kez, Türkiye'yi de bir kez ziyaret etti.

Kürt Milletvekili Mahmut Osman, Maliki'nin Ankara ziyaretini, Kürt yönetimine yönelik baskı politikasının bir parçası olarak gördüklerini belirtti. Osman, Maliki'nin Ankara ziyaretinde Kürt yönetiminden bazı yetkililerin de bulunması gerektiğini söyledi.

Maliki'nin komşu ülkelere ziyaretlerini şüphe uyandırdığını kaydeden Osman, “Maliki'nin özellikle Türkiye ve İran'a ziyareti açıkçası bende şüphe uyandırıyor. Çünkü kendisinin bu ülke liderleriyle yalnız görüşmelerinde temel konusunun Kürtler olduğu ortadadır. Maliki, Türkiye ve İran'ın kuzey Irak'ı bombalamasına hep tavırsız kalmayı tercih etti. Maliki Kürt yönetiminin zayıf kalmasını istiyor,” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG