Erişilebilirlik

Mali Kriz Belçika Hükümetini Düşürdü


Başbakan Yves Leterme’nin dün koalisyon hükümetinin istifa kararını açıklamasından sonra Kral Albert’le yapılan görüşmeler sürüyor.Yasalara göre, Kral Albert’in Bakanlar Kurulu’nun istifa kararını geri çevirme hakkı var. Ancak Kral, kararı kabul veya reddettiğini henüz açıklamadı.

Belçika hükümeti, batmak üzere olan ülkenin en büyük bankası Fortis’in kurtarılması sürecinde yargıya müdahale etmekle suçlanmış, Anayasa Mahkemesi de bu iddiayı haklı kılacak güçlü işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Başbakan Leterme, mahkemenin Cuma günkü açıklamasına rağmen yargıya müdahale suçlamasını kabul etmiyor.

Fortis, mali kriz nedeniyle zor duruma düşünce hükümetten birçok kez yardım istemişti. Banka sonunda satışa çıkarıldı. Fransız BNP Paribas Bankası Fortis’in Belçika, Türkiye, Polonya ve Fransa’daki faaliyetlerini 14.5 milyar Euro’ya satın almak için Belçika hükümetiyle anlaştı. Ancak Fortis’in hissedarları anlaşmaya karşı çıkarak mahkemeye başvurdu.

Mahkeme de Fortis’in, hükümet müdahalesi ve yönetim kurulu kararıyla satışını dondurdu ve 12 Şubat’ta banka genel kurulunun toplanarak hissedarlardan onay alınmasını istedi. Bunun üzerine BNP Paribas satışın planlandığı gibi ilerlemediği gerekçesiyle geri adım sinyali verdi. Fortis’in satışını bir başarı olarak sunan hükümet zor durumda kaldı ve yürütmeyle yargı arasında ciddi gerginlikler yaşandı.

XS
SM
MD
LG