Erişilebilirlik

ABD'liler Sağlık Masraflarını Karşılayamıyor


Sanayileşmiş sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalılar sağlık hizmetlerine erişim ve sağlık güvenliği konusunda hemen hemen her kategoride en alt sırada kalıyor. Örneğin Amerika’da kronik hastalığa sahip olan kişilerin en az yarısı, masrafları karşılayamadıkları için, ya tedavilerini yarıda kesiyor ya da ilaç kullanımını en aza indiriyor.

Araştırmada, sekiz sanayileşmiş ülkeden kronik hastalığı bulunan 7 bin 500 kişi hakkında bilgi toplandı. Ankete göre, Amerikalılar sağlık hizmetlerine erişim ve sağlık güvenliği konusunda hemen hemen her kategoride en alt sırada kalıyor. Ankete katılan Amerikalıların yüzde 40’ı, reçete gerektiren ilaçları alamadıklarını, bu yüzden dozajı azalttıklarını söyledi. Hastaların yüzde 30’uysa yüksek maliyet nedeniyle doktora gitmiyor. Bir diğer yüzde 30’luk grupsa yine yüksek maliyet nedeniyle gerekli testleri yaptırmıyor ya da gereken tedaviyi görmüyor.

Georgetown Üniversitesi Kamu Siyaseti Enstitüsü’nden Profesör Jean Mitchell durumu kaygıyla karşılıyor. Prof. Mitchell’e göre sağlık sigortası olan kişilerin bile kendi ceplerinden çıkan harcamaların miktarı çok artmış durumda. Sağlık sigortaları, ilaç masraflarının çoğunu karşılasa bile ilaçlar çok pahalı olabiliyor.

Araştırma ayrıca diğer gelişmiş ülkelerdeki hastalara kıyasla, Amerikalı hastaların yüzde 40’ının, tedavi masraflarının çoğunu ceplerinden ödediklerini gösteriyor. Ancak araştırmada olumlu sonuçlara da varılmış. Diğer ülkelerdeki hastalara kıyasla, Amerika’daki kronik hastaların uzman doktorlara erişimi, daha kısa sürede gerçekleşiyor. Hastanede tedavi gören Amerikalı hastalar, öteki gelişmiş ülkelerdeki hastalara oranla daha iyi sağlık hizmeti aldıklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG