Erişilebilirlik

Oto Sektörüne Kurtarma Paketi Onaylandı


Başkan Bush iflasın eşiğine gelen Amerikan otomobil üreticileri için hazırlanan kurtarma paketini açıkladı. Bush yönetimi General Motors ve Chrysler şirketleri için toplam 17,4 milyar dolar kredi sağlayacak.

Otomobil üreticilerine ilk etapta 13,4 milyar dolar; Şubat ayında da ek 4 milyar dolar kredi verilecek.

Amerikan Senatosu bu şirketlere kredi verilmesini onaylamayınca Bush yönetimi daha önce onaylanan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden otomotiv sektörüne kaynak ayrılmasını kararlaştırdı.

Kredi karşılığında bu şirketlerin 31 Mart tarihine kadar iflastan nasıl korunacaklarını göstermeleri gerekecek.

Bush bu sabah yaptığı açıklamada, “Bu tür adımları atmak durumunda kalmak istemezdim. Ancak bu zor durum karşısında atılacak en etkili ve sorumlu adım bu. Oto şirketlerinin yeniden yapılandırılmalarına fırsat tanıyarak Amerikan halkının ağır bir ekonomik darbeden korumuş olacağız” diye konuştu.

Chrysler ve General Motors şirketi Yönetime teşekkür eden açıklamalar yaptı.

Destek bulamamaları durumunda General Motors Aralık sonuna kadar; Chrysler da Ocak ayında iflas edebileceğini açıklamıştı. Bu şirketlerin iflastan korunması Amerika’da istihdam açısından büyük önem taşıyor. Otomotiv sektörü Amerika’da her 10 kişiden birini doğrudan veya dolaylı olarak istihdam ediyor.

Amerika’nın 44. Devlet Başkanı Barack Obama da bu kredinin sağlanmamasının Amerikan ekonomisi ve işçiler açısından felaket olacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG