Erişilebilirlik

AB'ye Güven Azalıyor


Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometre, son iki ay içinde yaptığı çalışmanın ilk bulgularını yayımladı. Rapor, Türkiye’de AB’ye desteğin yine düşüş trendine girdiğini gösteriyor. Eurobarometre’ye göre Türkiye’de AB üyeliğine destek verenlerin düzeyi bir önceki çalışmaya oranla yüzde 7 gerileyerek yüzde 42 oldu. Bu oran diğer adaylardan Makedonya’da yüzde 62, Hırvatistan’da ise yüzde 23 olarak belirlendi.

Türkiye’nin AB üyeliğinden fayda sağlayacağını düşünenlerin oranı da yüzde 58’den yüzde 48’e geriledi. Düşüş oranı AB’nin Türkiye’deki imajına da yansıdı. AB’nin olumlu bir imaja sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 8’lik düşüşle yüzde 41 oldu. Bu alanda AB ortalaması ise yüzde 45 olarak belirlendi.

Eurobarometre küresel krizin etkilerini de masaya yatırdı. Ekonomik gidişten memnun olmayan AB vatandaşlarının oranı yüzde 71 olarak belirlenirken memnun olanların oranı yüzde 33’te kaldı. Çalışma AB vatandaşlarının 2009 konusunda da pek iyimser olmadıklarını ortaya koyuyor.

Ulusal ekonomiler arasında durumlarından en memnun olanı ise kuzey ülkeleri oluşturuyor. İlk üç sırada yüzde 78’le Finlandiyalılar, yüzde 70’le Danimarkalılar ve yüzde 67’yle yüzde Hollandalılar yer aldı. En kötümserler ise yüzde 5’le Macarlar, yüzde 8’le Portekizliler ve yüzde 10’la Yunanlılar olarak belirlendi.

2008 ilkbaharına göre ülkede işlerin iyiye gittiğini düşünen Türklerin oranında yüzde 5’lik bir artış yaşandı ve bu oran yüzde 22’ye yükseldi. Türkiye’de yaşanan en önemli sorun sıralamasında ilk sıraya ise yüzde 24’lük bir artışla yüzde 68 seviyesine ulaşan terörizm oturdu. Terörizmi, yüzde 51’le işsizlik ve yüzde 32’yle ekonomik durum izledi. AB’deki tablo ise biraz daha farklı. Avrupa kamuoyunu en fazla endişelendiren unsurların başını fiyat artışları, ekonomik durum, işsizlik ve güvensizlik ortamı çekiyor.

Eurobarometre’nin çalışması, Türkiye’de AB kurumlarına yönelik güven ortamının da iyi olmadığını gösteriyor. AB genelinde Komisyon’a olan güven oranı yüzde 49 olarak belirlenirken bu oran Türkiye’de yüzde 19’da kaldı. Türkiye, bu oranla AB üyesi ve adayı ülkeler arasında son sırada yer aldı. Çalışmaya göre Avrupa Parlamentosu’na güven oranı da AB genelinde yüzde 50, Türkiye’de ise yüzde 20 oldu.

XS
SM
MD
LG