Erişilebilirlik

Olmert Ankara'ya Gidiyor


İsrail ile Suriye arasında aracılı barış görüşmelerine ev sahipliği yapan Türkiye, pazartesi günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i ağırlayacak.

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle eylülde görevinden istifa eden ve geçici olarak İsrail başbakanlığını yürüten Ehud Olmert, yabancı muhataplarına veda ziyaretlerini sürdürüyor. ABD Başkanı George Bush'a Washington'da, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'a Londra'da, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e Paris'te veda eden Olmert, önceki gün de Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir telefon görüşmesi yapıp, veda ziyareti için Ankara'ya gelme kararı aldı.
Olmert ve Erdoğan, telefon görüşmesinde 22 Aralık Pazartesi günü Ankara'da bir çalışma yemeğinde biraraya gelme konusunda anlaştı. Olmert'in ziyaretinin 'sürpriz' olarak algılanmamasını isteyen İsrailli kaynaklar, "Olmert, görevini bıraktıktan sonra başladığı veda ziyaretleri kapsamında, herhalde Başbakan Erdoğan'a da veda edecekti" değerlendirmesini yaptılar. Aynı kaynaklar, Olmert'in Erdoğan'la Ortadoğu barış süreci çerçevesindeki gelişmeleri değerlendirmesinin beklendiğini de dile getirdiler.

Olmert'in başbakanlıktan istifasının ardından Türkiye’nin arabuluculuğunda Suriye ile İsrail arasında yürütülen görüşmelerin olumsuz etkileneceği öne sürülmüştü. Suriye'nin BM Büyükelçisi Başar Caferi, görüşmelerde değişiklik olabileceğini duyurmuştu. Suriye ve İsrail arasında Türkiye’nin aracılığıyla yürütülen dolaylı barış görüşmeleri mayısta İstanbul’da başlamıştı. Dört turu tamamlanan görüşmeler, İsrail’in isteği üzerine İsrail’in yeni başbakanının belirlenmesinden sonraya bırakılmıştı. Görüşmelerde, özellikle İsrail’in 1967 savaşında ele geçirdiği Golan Tepeleri’nin iadesi ele alınıyordu. Türkiye ise görüşmelerin beşinci turunun yapılması için taraflarla temasın sürdürüldüğünü açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG