Erişilebilirlik

18 Aralık Amerikan Basınından Özetler


USA Today Amerikan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını % 0,25’e düşürmesini, krizin sıradan önlemlerle aşılamayacağının göstergesi olarak yorumluyor. Gazete, bu silahın da işe yaramaması durumunda yapılacak fazla bir şey kalmayacağını da ekliyor ve şöyle diyor:

"Merkez Bankası, faiz oranını 0,25’e düşürerek silahındaki son mermiyi de kullandı. Bankanın piyasayı canlandırmaya yönelik teşvikleri de doların değerini düşürdü. Yatırımcılar faiz oranlarının yüksek olduğu ülkelere kaçtı. Bu da, ekonomi düzeldikten sonra, enflasyonun ciddi bir sorun olacağını gösteriyor. Ayrıca 500 milyar dolarlık teşvik paketi, bütçe açığını daha da artıracak. Obama ve ekibinin kamu harcamalarını artırma düşüncesi, bu açığın büyümesine neden olacak. Ancak durumun vahameti göz önüne alındığında, enflasyonu veya bütçe açığını düşünmek, bir yangın sırasında kullanılan suyun yol açacağı zararı düşünmeye benziyor. Öncelik, yangının söndürülmesi olmalıdır."

Washington Post Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin Ebu Gureyb cezaevindeki işkencelerle ilgili raporunu değerlendiriyor. Gazete, Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri hakkında dava açılabileceğini yazıyor ve şöyle diyor:

"Hazırlanan rapor, eski savunma bakanı Donald Rumsfeld, onun hukuk danışmanı William J. Haynes, Beyaz Saray danışmanları Alberto Gonzales ile David Addington ve başkan yardımcısı Dick Cheney hakkında dava açılabileceğini gösteriyor. Rapor, bu kişilerin, icraatlarıyla Ebu Gureyb, Guantanamo ve gizli CIA hapishanelerinde yaşananlara nasıl doğrudan neden olduklarını gösteriyor. Raporda, anayasayı korumakla yükümlü bu üst düzey yetkililerin, Kore Savaşı’nda Çinli ajanlar tarafından uygulanan sorgulama yöntemlerini sistematik bir biçimde uygulamaya soktuğu anlatılıyor. Şimdi, işkenceleri planlayan yetkilileri soruşturmak amacıyla bir savcı görevlendirilmelidir. Obama’nın başkanlık görevini devraldıktan sonra, bu konudaki sözlerini tutacağını umut ediyoruz."

Boston Globe Iraklı bir gazetecinin Bush’a fırlattığı ayakkabıların, Müslüman ülkelerde Amerika’ya duyulan tepkiyi bir kez daha gösterdiği düşüncesinde. Gazete, Amerika’nın imajını düzeltmek için Obama’ya büyük görev düştüğünü belirtiyor ve şöyle diyor:

"Obama, başkanlığının ilk 100 gününde Müslüman ülkelerden birinde İslam alemine seslenmeyi planlıyor. Bu konuşmanın nerede yapılacağından çok, içeriği önem taşıyor. Ancak asıl önemlisi Obama’nın ne söyleyeceği değil, ne yapacağı. Obama, Amerika’nın bir bütün olarak İslamiyet’le savaşta olduğu yönündeki algılamayı değiştirmelidir. Obama, Amerika’nın ve Müslümanların büyük bir kısmının aynı safta olduğunu göstermelidir."

XS
SM
MD
LG