Erişilebilirlik

Paris'te Terör Korkusu


Paris’in en kalabalık alışveriş merkezlerinden birinin kadın ve erkek tuvaletlerinde 5 dinamit lokumu patlamadan ele geçirildi. Olayı üstlenen ve adı daha önce hiç duyulmayan Afgan Devrimci Cephesi (FRA) adlı grup, Fransa’nın 2009 Şubatına kadar askerlerini Afganistan’dan çekmesini, aksi taktirde saldırılara devam edeceği tehditinde bulundu. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, herkesi teröre karşı kararlı davranmaya çağırdı.

Taliban üst düzey yönetimi Cumhurbaşkanı Nicolass Sarkozy’nin göreve gelmesi ve Afganistan’daki Fransız varlığını artırma kararı vermesi nedeniyle bir süredir Fransa’yı kana bulamakla tehdit ediyordu. Ağustos ayında NATO çerçevesinde Afganistan’da görev yapan 10 Fransız askerini pusuya düşürerek öldüren Taliban güçleri, « Askerlerinizi buradan çekmezseniz Eyfel Kulesi’ne bile saldırırız » uyarısında bulunmuştu. Ancak uyarılara rağmen Sarkozy’nin Afganistan’daki asker sayısını artıracağını açıklaması üzerine, Taliban imzalı pekçok tehdit çeşitli kanallardan kamuoyuna duyurulmuştu. Sonunda korkulan oldu ancak saldırı herhangi bir patlama olmadan önlendi. Paris’te Pazar günü yapılan Afganistan konulu Ulusulararası Konferansın hemen ardından, Noel alışverişlerinin merkezi olan en canlı alışveriş merkezlerinden Printemps mağazasında 5 dinamit lokumu bulundu.

Saldırı Afgan Devrimci Cephesi (FRA) adlı, varlığı bilinmeyen yeni bir oluşumun ülkenin haber ajansı AFP’ye gönderdiği bir mektupla ortaya çıktı. AFP’ye basit posta yoluyla gönderilen ve ‘Yaşasın Özgür Afganistan’ imzalı ihbar mektubunda, ilginç ve hatta fazlaca açıklayıcı bir dil kullanıldı. Mektupta dinamitlerin yerini dahi tarif eden örgüt, “mağazanın 3’üncü katındaki erkekler tuvaletinde, 2’sinin de 2’inci kattaki kadınlar tuvaletinde sifonun arkasına, toplam 5 dinamit bulunduğu, sifon yerinden sökülürse dinamitlerin bulunacağını” yazdı. Mektupta ayrıca 17 Aralık tarihine kadar dinamitler buradan alınmazsa patlatılacağı da belirtildi. Saldırının amacı ise, “Bu mesajı Cumhurbaşkanınıza iletin, eğer Şubat 2009 sonuna kadar Afganistan’dan askerler çekilmezse, yeniden büyük alışveriş merkezlerine saldıracağız, üstelik bu sefer sizi uyarmayacağız” ifadesinde açıklandı.

İhbar üzerine mağaza bütünüyle boşaltıldı, mağaza etrafındaki ana trafik yolları geçici süreyle trafiğe kapatıldı. Ardından binaya giren güvenlik güçleri bütün mağazayı arayarak dinamit lokumlarına ulaştı. Patlayıcılara ateşleme sisteminin yerleştirilmediği tespit edilirken, olay yerine gelen İçişleri Bakanı Michelle Alliot Marie, Parislilere sakin olma çağrısında bulundu. Dinamit lokumlarının çok eski olduğu ve kokuya duyarlı köpekler tarafından tuvaletlerde bulunduğunu açıkladı Alliot-Marie Yıl sonu ve Noel döneminin sembolik olarak seçildiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Alliot-Marie, dinamitlerin patlama amaçlı yerleştirilmediğine dikkat çekti. İçişleri Bakanı, saldırının faillerini bulmak için soruşturma başlattıklarını kaydetti. Alliot-Marie, Fransız gizli servisi ve Dışişleri Bakanlığı kayıtlarında böyle bir örgütün varlığına ilişkin bir bilgi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Haberi Strasbourg’da, Avrupa parlamentosuna, Birliğin dönem başkanlığının son günlerine yaklaştığı için kendi döneminin bilançosunu aktaran Cumhurbaşkanı Sarkozy de saldırı haberini alınca, ‘terörizme karşı uyanık ama katı tutum aldıklarını söyledi.

Saldırı hedefi olarak seçilen Printemps mağazasının tarihi binası, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı bir mağaza. Özellikle Noel boyunca süslenen vitrinlerini dahi görmeye binlerce kişinin geldiği 1924 yılı yapımı mağazaya, günde ortalama 100 bin müşteri geliyor.

Fransız güvenlik birimleri yarın acil toplanarak muhtemel bir saldırıya ilişkin alınması gereken sıkı tedbirleri görüşecek.


XS
SM
MD
LG