Erişilebilirlik

16 Aralık Amerikan Basınından Özetler


USA Today, başkan Bush’a ayakkabısını fırlatan Iraklı gazetecinin kahraman ilan edilmesini, Irak’ta istikrar açısından endişe verici buluyor. Gazete, özellikle Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra Irak’ı ciddi bir sınav beklediğini vurguluyor:

"Amerikan askerleri, şehirlerden çekildikten sonra da, eğitim amacıyla Irak birlikleriyle birlikte görev yapmaya devam edecek. Zaten, Irak birlikleri hazır olmadan çekilmek aptalca olurdu. Bugün el Zeydi’yi kahraman ilan edenler de bundan rahatsızlık duyuyor. İşin en ironik kısmı ise el Zeydi’nin rejim değişikliğinden yararlanacak olması. Saddam Hüseyin döneminde ona veya misafir devlet başkanına yönelik bir saldırı, otomatik olarak ölüm cezasıyla sonuçlanırdı. El Zeydi, saldırı sonrasında tartaklandı. Bu da elbette demokrasi açısından ideal bir durum değil."

Boston Globe, banker Bernard Madoff’un Amerikan tarihinin en büyük yolsuzluklarından birini gerçekleştirmesinde finans sektöründeki denetimsizliğin etkili olduğunu savunuyor. Gazete, skandalın federal görevlilerce değil, Madoff’un oğulları tarafından ortaya çıkarıldığını yazıyor:

"Saadet zincirleri, yatırımcılara ancak yeni kurbanların paralarıyla ödeme yapılan klasik bir mali yolsuzluk biçimidir. Madoff, geçen hafta tutuklanıncaya kadar çok büyük ölçekli bir saadet zinciri kurmayı başardı. Yetkililer dolandırıcılığın boyutunun 50 milyar doları bulduğunu söylüyor. Madoff her ne kadar çok bilinen bir yöntem uygulamış olsa da, skandalın patlak vermesi finans sektöründeki daha genel sorunları yeniden gündeme getirdi. Yeterince denetlenmeyen yatırım araçları çok büyük miktarlara ulaşabiliyor. Ayrıca bu tür yatırımlara duyulan aşırı güven bütün mali sistemi sarsabiliyor. Bu açıdan bakıldığında, Amerikan ekonomisi için klasik yolsuzluklar, bu tür kitlesel yanılsamalara göre daha küçük bir tehdit oluşturuyor."

Los Angeles Times, Barack Obama’nın Amerika’da doğmadığı gerekçesiyle başkan olamayacağı yönündeki itirazın reddedildiğini hatırlatıyor. Obama’nın Honolulu’da doğduğunu hatırlatan gazete, yine de Anayasa’da bu konuda değişiklik yapılmasını istiyor:

"Amerika’da doğmayan ya da anne-babası Amerikalı olmayan adayların başkanlık seçimine girmesi engellenmeli mi? Anayasaya göre, başkanın doğuştan Amerikalı olması gerekiyor. Oysa, başka ülkelerde doğan binlerce Amerikalı eyalet valisi, senatör, asker ve devlet adamı olarak bu ülkeye hizmet etti. Buna rağmen, başkan olmalarına izin verilmiyor. Daha da kötüsü, artık hiçbir pratik gerekçesi kalmayan bir düzenleme nedeniyle, Amerikan vatandaşlarının başkan seçilme hakkını engelliyoruz. Artık anayasayı 21. yüzyılın gereklerine uygun hale getirmemiz, demokrasimizi daha da demokratik kılmamız gerekiyor."

New York Times, Bosna’nın ardından Ruanda, Kongo ve Darfur’daki soykırımların da önlenemediğini hatırlatıyor. Gazete, uluslararası toplumun soykırımlar olduktan sonra müdahale etmek yerine, olmadan önce harekete geçmesi gerektiğini savunuyor:

"Eski dışişleri bakanı Madeleine Albright ve eski savunma bakanı William Cohen öncülüğündeki bir araştırma grubu, soykırımları gerçekleşmeden önlemeye yönelik bir rapor hazırladı. Rapor, yeni yönetime pratik bazı tavsiyeler içeriyor. Soykırımlarla ilgili bir erken uyarı ve önleme mekanizması geliştirilmesi öneriliyor. Umarız, Obama ve üst düzey yardımcıları, kendilerini Bush gibi bir köşeye sıkıştırılmış halde bulmadan önce bu önerileri ciddiye alırlar."

XS
SM
MD
LG