Erişilebilirlik

15 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Amerikan otomotiv sektöründe çalışan bir milyon işçinin işsiz kalmasını önlemek için yaratıcı düşünceler gerektiğini yazıyor. Gazete, finans sektörü kurtarılırken, reel sektörün göz ardı edilemeyeceğini savunuyor.

"Kongre otomotiv sektörünü kurtarma çabalarından vazgeçti ve Ocak başına kadar tatile girdi. Ama üç büyük otomotiv firmasının 2 Ocak’a kadar, yaklaşık üç bin tedarikçiye 13 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Şimdi Beyaz Saray, GM ve Chrysler’ın Bush döneminde çökmemesi için, Wall Street’i kurtarma fonundan kalan 15 milyar doları bu iki firma için kullanmayı düşünüyor. Oysa Obama’nın güneş enerjisi ve bio-teknoloji gibi sektörlere kamu yatırımı yaparak 2,5 milyon kişilik istihdam yaratmak istediği biliniyor. Bu istihdam yaratma projeleri, neden otomotiv sektöründeki işçilerin başka sektörlere kaydırılması için kullanılmasın? Bush ve Obama, otomotiv işçileri için bu konuda bir uzlaşmaya varabilir."

New York Times, Obama tarafından Maliye Bakanlığı’na getirilen Timothy Geithner’ın, New York Merkez Bankası başkanı olarak neden Lehman Brothers’ın çökmesine izin verdiğini ve AIG’yi kurtardığını sorguluyor. Gazete, Geithner’ın bu konuda bir açıklama yapmasını istiyor.

"Lehman Brothers ve AIG konusunda verilen kararlar, tam bir felakete neden oldu. Piyasalar ve Amerikan ekonomisi hala Lehman’ın çöküşünün etkisini yaşıyor. “Hiç kimseyi kurtarmayacağız” politikasından vazgeçmek anlamına gelen AIG’nin kurtarılması ise, hem Merkez Bankası’nın hem de Geithner’ın inandırıcılığına gölge düşürdü. Bu iki farklı tavır, yetkililerin mali krizden birkaç ay öncesine kadar olup bitenler hakkında doğru bilgi sahibi olmadığını da gösterdi. Daha da kötüsü Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı yaşananlar hakkında birbiriyle çelişen farklı anlatımlarda bulunarak kafaları daha da karıştırdı. Maliye Bakanı’nın onaylanması sürecinde Geithner’e bütün bu yaşananlar sorulmalıdır."

Washington Post Obama’nın seçim öncesinde seçim kampanyalarının finansmanı konusunda reform sözü verdiğini hatırlatıyor. Gazete, şimdi Obama’yı bu sözünü tutmaya çağırıyor.

"Obama 2007 yılında kendi önerdiği ve sonuçsuz kalan tasarıyı yeniden gündeme getirmelidir. Bu tasarı 50 bin doların üstünde yardım toplayan kişilerin isimlerinin ve mesleklerinin açıklanmasını içeriyor. Obama ayrıca seçim kampanyalarına devlet desteği ve internet üzerinden bağış toplama sistemi konularında da bir tartışma başlatmalıdır. Mevcut sistem Watergate skandalı sonrasında oluşturulmuştu. Bu sistem artık günümüz dünyasının şartlarına uygun hale getirilmelidir. Bu konudaki önerileri tartışmanın zamanı çoktan geldi."

USA Today Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, Ebu Gureyb cezaevindeki skandaldan Bush yönetiminin sorumlu olduğunu belirtiyor. Gazete, üst düzey yetkililerin bu skandal nedeniyle cezalandırılmadığını da hatırlatıyor.

"Ebu Gureyb skandalı bazı değişiklikler yapılmasına ve kötü muamelenin azalmasına yaradı. Hazırlanan rapor da önemli dersler içeriyor. Öncelikle uygulanan yöntemlerin hem zalimce olduğu hem de faydadan çok zarar getirdiği vurgulanıyor. Ancak daha önemlisi, bu olay, “büyük yalanın” gücünü ortaya koyuyor. İktidardakilerin apaçık ortada duran gerçekleri inkar etme gücünü, gerçeği anlatmaya çalışanlara uyguladıkları baskıları ve hiçbir şey olmamış gibi davranabilme becerilerini göz önüne seriyor. Bu aslında yeni bir şey değil, ancak elinde büyük megafonlar taşıyanlara karşı şüpheyle yaklaşmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor."

XS
SM
MD
LG