Erişilebilirlik

Iraklı Gazeteci Bush'a Ayakkabı Fırlattı


Bush Irak ziyareti sırasında Iraklı bir gazetecinin protestosuna hedef oldu. Gazeteci Muntazar el Zaydi, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bush’a ayakkabısını fırlattı.

Protestocu gazeteci güvenlik görevlileri tarafından toplantı salonunda çıkarıldı ve gözaltına alındı. Salondaki Iraklı gazeteciler de Başkan Bush’tan özür diledi.

Olayı kınayan Iraklı yetkililer el Bağdadi Televizyonu'nun özür dilemesini istedi. Televizyon yetkilileri ise Amerika'nın Irak'a "ifade özgürlüğü" getirme sözü verdiğini belirterek muhabirin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Saddam Hüseyin'in avukatı, el Cezire Televizyonu'na yaptığı açıklamada el Zaydi'yi savunabileceğini söyledi.

Bu arada, Bağdat'ın Sadr semti ve Necef kentinde protesto gösterileri düzenlendi ve el Zaydi'nin serbest bırakılması istendi. El Zaydi'nin çalışma arkadaşları, muhabirin Başkan Bush'a tepkili olduğunu ve Irak'taki şiddet olaylarından Amerika'yı sorumlu ettiğini söylüyor.

Bush daha sonra olayla ilgili espri yaparak kendisini tehlikede hissetmediğini söyledi. Bush Irak’ta Maliki ile yeni Amerikan Irak Güvenlik anlaşmasını imzaladı. Bush Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile de görüştü.

Ocak ayında görev süresi dolacak olan Bush’un bu ziyareti Irak’taki askerlere ve yetkililere veda etme amacı taşıyordu.

XS
SM
MD
LG