Erişilebilirlik

Uzakdoğu Ekonomileri Önlem Alıyor


Uzakdoğu ekonomileri küresel krize karşı harekete geçiyor. Çin, Japonya ve Güney Kore liderleri, imalat sanayilerini canlandırmak ve talebi arttırmak için işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Japonya Başbakanı Taro Aso, Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak bölge ekonomilerini istirara kavuşturmak ve Asya Kalkınma Bankasına daha fazla kaynak ayırmak için bir fon oluşturacaklarını da bildirdi.

Bu üç ülke doğu Asya ekonomilerinin yüzde 75'ini; dünya üretiminin yüzde 17'sini temsil ediyor.

Bu arada, üçlü zirvelerin her yıl yapılması konusunda karar alındı.

Amerikan otomotiv sektörüne verilecek desteğin Senato'da takılması nedeniyle Asya borsaları yüzde beş oranında değer kaybı görüldü.

Tokyo hükümeti ev sahiplerine ve finans sektörüne destek vermek için 225 milyar dolar kaynak ayıracağını açıkladı.Çindeoto veçeliksektörlerinekrediverileceğini bildirdi.AvupaBirliği ülkeleri de 260 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketi konusunda uzaştı.

Oto Üreticilerine Kanada'dan Destek

Bu arada, Amerikan otomobil üreticilerine Kanada'dan destek geldi. Kanada hükümeti Amerika'nın üç büyük otomobil üreticisine 3 milyar dolar kredil verilebileceğini açıkladı.

Kanada Endüstri Bakanı Tony Clement, Amerikan yönetiminin General Motors, Chrysler ve For şirketlerine destek vermesi durumunda Kanada hükümeti de kredi verebileceğini söyledi.

Clement ayrıca kredi verilmesi için bu şirketlerin yeniden yapılandırılmasını istedi.

Bu arada, Beyaz Saray ve Maliye Bakanlığı otomobil üreticilerine destek vermek için banka sektörü için hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden kaynak ayrılabileceğini bildirdi. Bush Yönetimi Chrysler ve GM şirketleriyle bu konudaki müzakerelere devam ediyor.

Bu iki şirket, devletten destek bulamazlarsa Ocak ayına kadar iflas edeceklerini açıkladı.

İflas Tehlikesi Çok Ciddi

Amerika'daki Otomotiv Araştırmaları Merkezi, bu üç büyük şirketten birini iflas etmesi bütün ekonomiyi sarsacağını bildirdi. Uzmanlar bu şirketlerden birinin batmasının en az 2,5 milyon kişinin işini kaybetmesine yolaçabileceği uyarısında bulundu.

Financial Times Gazetesi de GM şirketinin batmasının Amerikan tarihinin en büyük endüstriyel başarısızlığı olacağı uyarısında bulundu.

Amerikan otomobil şirketlerinin batma tehlikesi rekip şirketleri de kaygılandırıyor. Toyota büyük bir şirketin iflas etmesinin diğer otomobil üreticilerini de etkliyeceğini açıkladı. Bu şirketlerin iflas etmesi parça üreticilerini de etkileyeceği için diğer ülkeler de sektöre destek vermek için harekete geçiyor.

XS
SM
MD
LG