Erişilebilirlik

'Kriz Küresel Ticareti Etkileyecek'


Dünya Bankası’na göre küresel ticaret, 1982 yılından beri ilk kez küçülecek. Banka’nın Küresel Ekonomik Tahminler başlıklı raporunda, mevcut mali kriz yüzünden yatırımların azalacağı, büyümenin yavaşlayacağı ve gelişmekte olan ülkelerin daha az ihracat yapacakları tahmini yeralıyor.

Küresel mali kriz, zengin ülkelerin pazarlarında büyük tahribata neden olduktan sonra şimdi de gelişmekte olan ülkeleri ciddi şekilde etkiliyor.

Bankalar risk altına girerken birçok ülkenin para birimi değer kaybediyor, yabancı yatırımlar azalıyor.

Dünya Bankası uzmanlarından Hans Timmer, geçen yıl çok başarılı olan ülkelerin bu yıl rekor kayıplar yaşadığını söylüyor:

"Tahminlerimize göre gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri yüzde dört buçuk oranında büyüyecek. Bu oran hala yüksek ancak 2007’ye kıyasla yüzde 3 oranında düşüşe de işaret ediyor. Bu da tarihte gördüğümüz en hızlı düşüşlerden biri."

Düşüşün nedeni, gelişmiş ülkelerden gelen talebin azalması. Bu durum, 25 yıl sonra ilk kez küresel ticaretin yavaşlamasına yol açıyor. Daha az ticaret, üretimde ve ihracat pazarlarında kayıplara neden oluyor. Bu nedenle de işsizlik artıyor.

"Büyümenin yavaşlaması demek, gelişmekte olan ülkelerde herkes için gelirin azalması demek. Gelişmekte olan ülkelerde işsizlik oranı artıyor. Son 5-6 yılda bu ülkelerde rekor düzeyde ekonomik büyümeyle edindiğimiz kazanımlar kısa sure için askıya alınacak."

Rapora göre Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki yıl ekonomik büyüme, sanayileşmiş ülkelerden daha hızlı gerçekleşecek.

Ancak Afrika ve Uzakdoğu’daki birçok ülke, kredi krizi arttıkça para bulmakta zorlanacak.

Dünya Bankası iktisatçılarından Andrew Burns, petrol ve metal ticaretinden kar elde eden ülkelerin daha iyi durumda olduğunu söylüyor.

"İhracatçı ülkelerin son 20 yıldaki ihracatına baktığımızda bu ülkelerin gelirlerinin azalması karşısında önlem alırken çok daha ihtiyatlı davrandıklarını görüyoruz. 1980 ve 90’lı yıllara oranla bu konuda daha deneyimliler."

Andrew Burns, son günlerde petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak enerji ve gıda maliyetlerinin de düştüğünü, ancak yoksul ülkelerin ekonomik krizi atlatmaları için zengin ülkelerin yardımının şart olduğunu belirtti.

Küresel ekonomik durgunluk olasılığının bulunduğuna dikkati çeken Dünya Bankası, yine de en kötü günlerin 2010 yılına kadar geçeceğini tahmin ediyor.



XS
SM
MD
LG