Erişilebilirlik

Kerkük'te Kanlı Saldırı


Kerkük dışında bir lokantaya yapılan intihar saldırısında 55 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Irak polisine göre, bayram dolayısıyla lokantada normalin çok üstünde müşteri bulunuyordu.

Bir görgü tanığı, intihar eylemcisinin, vücuduna sarılı patlayıcı maddeleri lokantanın ortasında infilak ettirdiğini söyledi.

Bazı haberlerde, lokanta müşterilerinin çoğunun Kürtler olduğu ve saldırı sırasında bazı yerel Kürt yetkilerle Arap aşiret temsilcilerinin, kentteki güvenlik sorunları üzerinde görüşme yaptığı belirtiliyor.

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentini Erbil kentine baglayan karayolu üzerindeki bir restoranda düzenlenen intihar saldırısında 55 kişi hayatını kaybederken, 95 kişi de yaralandı. Yaralılar, Kerkük Rizgari hastanesi ve Erbil'deki hastanelere kaldırıldı. Kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kerkük Polis Müdürlüğü yetkililerinden Yadigar Sükür, Amerika'nın Sesi radyosuna yaptığı özel açıklamada, patlamada, 55 kişinin hayatını kaybettiğini ve 95 kişininde yaralandığını belirtti. Güvenlik birimleri, Kerkük'ün 5 km dışındaki ''Abdullah'' restoranının mülkiyetinin Kürtlere ait oldugunu belirtirken, restoranın Musterilerinin ağırlıklı olarak Kürt ve Türkmen aileler olduğu belirtiliyor. Bugün Kurban bayramı oldugu için bir çok ailenin restoranda olduğu ve ölenlerin bir çoğunun çocuk ve kadınlar olustuğu bildirildi.

Güvenlik birimleri ve görgü tanıkları, patlamanın bir intihar eylemcisi tarafından gerçeklestirildigini ve patlamayı gerçekleştirenin Arap kökenli bir erkek oldugunu ifade ediyorlar.

Görgü tanıkları, patlamanın meydana geldiği restoranda, bugün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmek uzere Kerkük'ün Arapagirlikli kasabası Hevice'den gelen Arap liderlerin, KYB'nin bazı bölge yetkililerinin ve Kerkük eski Emniyet müdürü Liva Sirko'nunda bulundugunu belirtiyorlar. Patlamada Eski Emniyet müdürü yaralı olarak kurtulurken, KYB'nin Kifri bölge sorumlusu Mela Irfan'da yaşamını yitirdi.

PatlamanIn meydana geldiği saatlerde, Irak Devlet Baskanı CelalTalabani'de Bölgesel Kürt Yonetimi Başkanı Mesut Barzani ile Süleymaniye'ye bağlı Dukan kasabasındaki Kerkük ile ilgili toplantısını bitirmiş Kerkük'e hareket etmeye hazırlanıyordu. Talabani kente helikopterle geldi ve hemen Vali Abdurahman Mustafa ve güvenlik birimlerinin üst düzey yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Patlamanın meydana geldigi yer, Kerküklüler tarafindan ''Baba Gurgur''olarak adlandırılan Kerkük rafinerisinin tam karşındaki bir tepedeb uluyordu. Parlamanın ardından Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, Kentin giriş cıkışlarıda kapandı.

Kerkük'te bundan önceki en kanlı eylem, yerel seçimler yasa tasarısının oylandığı dönemde gerecekleşmişti. Kürtlerin Valilik önünde düzendiği protesto gosterisi sırasında bir intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu, 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Kerkük, Irak'ta gerilimin en yüksek olduğu kentlerden birisi konumunda. Araplar, Kürtler ve Türkmenler arasında Kerkük'te güç paylaşımı konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor. Kürtler, kentin bögesel Kürt yönetimine dahil edilmesini, Türkmenlerle Araplarsa ayrı bir statüye sahip olmasını istiyor.Bugün sabah saatlerinde bir araya gelen Talabani ve Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Kürt yonetimi arasında son dönemde yaşanan gerginliği ve Kerkük'te Maliki'nin uygulamak istediği silahli milis gücü ile ilgili tavır belirlemek üzere bir araya gelmislerdi.

Kerkük’ün Irak’ta yeni bir çatışma noktası olma ihtimali, düşünce kuruluşları tarafından kaygıyla izleniyor. Bu kuruluşlardan biri de Uluslararası Kriz Grubu.

Uluslararası Kriz Grubu’ndan Joos Hiltermann El-Kaide’nin şiddeti körüklemek için Araplarla Kürtler arasındaki siyasi uyuşmazlıkları istismar etmeye çalıştığını söylüyor:

”El-Kaide’ye bağlı militanların Kerkük’ün hükümetin kontrolu dışındaki kırsal bölgelerine gittiği yolunda haberler alınıyor. Bu saldırı, büyük olasılıkla Kürtlerle Araplar arasında sorun çıkarma girişimlerinden biri. Ve başarılı da oldu. Bu olayın bence Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin yerel liderlerle planladığı toplantıyla ilgisi yok.”

Kerkük Vali Yardımcısı Rakan Said ise, intihar saldırısının, Talabani’nin bölgesel liderlerle Süleymaniye’de yapacağı toplantıya katılacak olan politikacıları öldürmeyi amaçladığını söyledi. El-Arabiye Televizyonu da saldırı sırasında Abdullah adlı lokantada bulunanların çoğunun toplantıya katılmak üzere Süleymani’ye giden yerel liderler olduğunu bildirdi. Lokantanın bir başka şubesi de 2007’de bir intihar saldırısına hedef olmuştu.

Güvenlik uzmanı Hiltermann, Kerkük’te etnik gerginliklerin uzun süre davam edeceği görüşünde.

Hiltermann, Kerkük’te kentin yönetimi konusunda uzun zamandır süregelen anlaşmazlıklar nedeniyle çok zor bir durum yaşandığını söylüyor. Hiltermann’a göre anlaşmazlık yakın zamanda bitmeyecek. Uzman, sorunu çözmek için bazı girişimler olduğunu ama bunlardan yakında herhangi bir sonuç beklenmemesi gerektiğini belirtiyor.

Öteyandan Irak’taki Amerikalı askeri yetkililer, Amerikan kuvvetlerinin en az dört kentte düzenledikleri operasyonlarda 6 el-Kaide militanını tutukladığını açıkladı.



XS
SM
MD
LG