Erişilebilirlik

Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu


Nobel ödül töreni bugün yapıldı. Nobel fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri sahiplerine İsveç’in başkenti Stockholm’de; Barış Ödülü ise Norveç’in başkenti Oslo’da verildi.

Nobel barış ödülünü kazanan Marti Ahtissari, yeni Amerika Başkanı Barack Obama’yı İsrail-Filistin uyuşmazlığını çözmeye öncelik vermeye çağırdı.

Eski Finlandiya Devlet Başkanı ve deneyimli diplomat, bu çağrıyı bugün Norveç’in başkenti Oslo’da Nobel barış ödülünü alırken yaptı.

Ahtisaari, Obama’dan başkanlığının birinci yılında kapsamlı bir Orta doğu barış anlaşması için çaba göstermesini istedi.

Finli diplomat 30 yıllık meslek yaşamında Endonezya’nın Aceh eyaleti, Kosova, Namibia ve Kuzey İrlanda gibi dünyanın sorunlu bölgelerinde barış çabalarına öncülük etmişti.

Nobel ödülünü kazananlar, madalyayla birlikte, 1,2 milyon dolar tutarında para da alıyor.

Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülünü Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio; Nobel Kimya ödülünü Amerikalı bilim adamları Roger Tsien ve Martin Chalfie ile Japon bilim adamı Osamu Shimomura; Nobel Fizik Ödülünü Japon bilim adamları Makoto Kobayaşi ve Toşihide Maskawa ile Amerikalı bilim adamı Yoichiro Nambu; Nobel Tıp Ödülünü Alman Harald zur Hausen, Fransız Francoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier; Nobel Ekonomi Ödülü'nü de Amerikalı ekonomist Paul Krugman kazandı.

XS
SM
MD
LG