Erişilebilirlik

10 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Illinois valisi Rod Blagojevich’in yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandığını yazıyor. Eski Illinois valisinin de yolsuzluk suçundan mahkum olduğunu hatırlatan gazete, Blagojevich’in uzun süredir Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından izlendiğini kaydediyor:

"FBI’ya göre, Blagojevich, Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle boşalan Illionis senatörlüğünü en yüksek bedeli ödeyene satmaya hazırlanıyordu. Elbette Blagojevich, suçluluğu kanıtlanana kadar masum kabul edilmelidir. Ancak, kaydedilen konuşmalar ve ele geçirilen belgeler Blagojevich’in Senato üyeliği için atama yapmaya uygun olmadığını gösteriyor. Eğer Blagojevich valilik görevinden ayrılmazsa, Illinois Kongresi devreye girmelidir. Blagojevich’in Senatoya atma yapma yetkisini kaldırmalı, kendisini görevden almalı ve seçime gidilmesini sağlamalıdır. Kendisine saygısı olan hiçbir aday da Blagojevich tarafından atanmayı kabul etmemelidir."

Washington Post 11 Eylül saldırılarını planladıklarını itiraf eden beş sanığın yargılandığı ön oturumu, “saçmalıklar forumu” olarak tanımlıyor. Gazete, sanıkların duruşmayı bir propaganda kürsüsü olarak kullanmak istediğini öne sürüyor:

"Normal şartlarda ölüm cezasıyla karşı karşıya olan sanıklar, suçlarını itiraf ettiklerinde idamdan kurtulabiliyor. Ancak ne bu dava normal ne de sanıklar... İtirafta bulunmanın idam edilmeyi ve dolayısıyla şehit olmalarını önleyeceğini öğrenen sanıklar, şimdilik geri adım attılar. Hakimler, genellikle sanıklardan gelen itirafları reddetmezler ama Guantanamo’daki askeri komisyonun başkanı eğer sanıklar yeniden itirafta bulunursa bunu reddetmelidir. Her ne kadar sanıklar amaçlarını açıkça belirtmemiş olsa da, niyetlerinin yasal süreci sabote etmek ve davayı kendi amaçlarına yönelik bir propaganda kürsüsüne çevirmek istedikleri ortada."

USA Today Kongrenin otomotiv sektörünü kurtarmak karşılığında üç büyük otomotiv firmasının işleyişine karışma çabasını eleştiriyor. Gazete, sektöre yapılacak devlet desteğinin şu koşullara bağlanmasını istiyor:

"Kurtarma planının en önemli unsuru, otomotiv firmalarının ayrıntılı bir çözüm planı hazırlamalarını sağlayacak bir yetkilinin başkan tarafından atanmasıdır. Kamuya ait paranın geri ödenmesi hedeflenmelidir. Siyasi müdahale asgari düzeyde tutulmalı, Kongre ve Beyaz Saray sektörün günlük işleyişine müdahale etmemelidir. Ayrıca otomotiv firmalarından bir veya daha fazlasının iflas etmesi durumunda, bunun ekonomiye vereceği zarar ile ilgili bağımsız bir araştıra yapılmalıdır."

Christian Science Monitor Barack Obama’nın benzin vergisini artırmaktan kaçınmasını eleştiriyor. Gazete, vergi artırımının ekonomiyi canlandırma çabalarına da destek olacağını savunuyor:

"Amerikalılar artık petrole bağımlılığın sonsuza kadar süremeyeceğini, sera etkisi yapan gaz emisyonunun devam ettirilemeyeceğini ve su gibi benzin tüketen arabalarla başa çıkamayacaklarını öğrendiler. Büyük bir hitabet yeteneğine sahip olan Obama, benzin vergisinin artırılması konusunda da halkı ikna edebilir. Böyle bir dönemde bu konuda çekingen davranması hata olur."

XS
SM
MD
LG