Erişilebilirlik

9 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Blackwater güvenlik şirketinin beş çalışanı hakkında Iraklı sivilleri öldürmek suçlamasıyla dava açılmasını, adaletin yerine gelmesi için bir şans olarak görüyor. Gazete şu görüşlere yer veriyor:

“Hükümet, bu davayı açmakla çok doğru bir iş yaptı. 17 Iraklının öldüğü katliamla ilgili soru işaretlerine ve uluslararası toplumdan gelen tepkilere rağmen, güvenlik şirketi çalışanları yargı önüne çıkmayabilirdi. Çünkü Amerikan yasaları bu kişilerin Irak’ta yargılanmasını önlüyor. Ancak insanların öldürülmesini ve yaralanmasını soruşturmamak büyük bir adaletsizlik olacaktı. Eğer bu güvenlik görevlileri suçluysa, onların cezalandırılmaması, Irak’taki zorlu görevlerini yasal çerçeve içinde yerine getiren binlerce güvenlik görevlisine de haksızlık olacaktı. Federal hükümet, Iraklı kurbanlar ve aileleri adına adaleti yerine getirmek için harekete geçmekle ahlaki açıdan doğru bir iş yaptı.”

Christian Science Monitor Barack Obama’nın Amerika’da istihdamı artırmak için Çin’le ticaretteki dengesizliğe son vermesi gerektiği yorumunda bulunuyor. Gazete, bunun için Çin ekonomisinin ihracata dayalı yapısının değişmesi gerektiği görüşünde:

“Bir milyar 300 milyonluk bir nüfusa sahip olan Çin, her ay bir milyon kişiye istihdam yaratmak zorunda. Ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle, Pekin bu istihdam alanlarını yaratamamaktan kaygı duyuyor. Sosyal güvenlik ağının yetersizliği de Çinlilerin tasarruftan vazgeçip tüketime yönelmesini engelliyor. Kişi başına gelir hala iki bin dolar. Kırsal bölgelerde protestolar yayılıyor ve Komünist Parti kendi geleceğinden endişe duyuyor. Ancak 30 yıl önce kapitalist modeli benimseyen Çin, bugün dünyanın dördüncü büyük ekonomisi ve 2020 yılında Amerika ile aynı düzeye gelebilir. Çin, artık dünya serbest ticaret sistemine darbe vurmak yerine katkıda bulunmalıdır. Obama da mümkün olan en kısa sürede bu mesajı Pekin’e vermelidir.”

Boston Globe gazetesi zor durumdaki Amerikan otomobil sektörünün kurtulması için kapsamlı bir yeniden yapılanmanın şart olduğunu vurguluyor. Gazete, sektöre yapılacak devlet desteği karşılığında ciddi bir denetim mekanizmasının da oluşturulmasını istiyor:

“Kasım ayında 530 bin kişinin işsiz kaldığı haberinin ardından Kongre, otomotiv sektörünün istediği desteğin miktarını biraz düşürerek, kurtarma planına evet deme eğilimine girdi. Sektörün yeniden yapılanması ve bir denetim sisteminin kurulması konusundaki çalışmalar hala sürüyor. Bu noktada ayrıntılar önem kazanıyor. Sektörün yöneticileri ve işçi sendikası, vergi mükelleflerini parasını alabilmek için gerekenden daha fazla reforma gitmemek için direniyor. Reformların hayata geçmesi için yaptırım gücüne sahip bir denetim mekanizması mutlaka oluşturulmalıdır.”

New York Times, Obama’nın, askeri sağlık dairesinin başına eski genelkurmay başkanı Eric Shinseki’yi atamasını destekliyor. Gazete, Shinseki’nin Irak savaşı konusunda Bush yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini hatırlatıyor:

“Savunma Bakanlığından sonra en büyük ikinci federal bürokrasi olan askeri sağlık sistemini yönetmek, göz korkutucu bir iş. Irak ve Afganistan savaşlarından ötürü bir yandan yaralı sayısı hızla artıyor, bir yandan da askerlerin yaşadıkları travmaların teşhis ve tedavisi güçleşiyor. Askeri hayattan sivil yaşama geçiş sürecinin hızlı ve sorunsuz olması gerekiyor. Ancak beceriksizlik, önemsememe ve yetersiz bütçe gibi nedenlerle bu geçiş sürecinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu ülkenin kendilerine verdiğinden çok daha iyisini hak eden askerler için Shinseki’nin göreve gelmesi çok olumlu bir gelişmedir."

XS
SM
MD
LG