Erişilebilirlik

Illinois Valisi Tutuklandı


ABD Federal Soruşturma Bürosu, FBI, Illinois Eyalet ValisiRod Blagojevich'i, Amerikan Senatosu'nda, Barack Obama'nın başkan seçilmesiyle boşalan Illinois senatörlüğüne para karşılığı atama yapmaya hazırlanmak dahil olmak üzere bir dizi yolsuzluk suçlamasıyla tutukladı.

Vali Blagojevich ve Özel Kalem Müdürü John Harris, üç yıldır süren bir soruşturma sonucu bugün tutuklandı.

Amerika Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Valinin son dönemde, ABD Senatosu'na yeni bir Illinois Senatörü atamak için kendisi ve eşi adına çıkar talep ettiği belirtildi.

Barack Obama, 4 Kasım seçiminde Başkan seçildikten sonra Senato üyeliğinden istifa etmişti. Amerika'da, Illinois dahil olmak üzere çeşitli eyaletlerde, eyaletin boşalan senatörlüğüne özel atama yapma yetkisi eyalet valisine ait.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre, federal savcılık, Demokrat partili olan Illinois Eyalet Valisi Blagojevich'i ayrıca rüşvet istemek ve Chicago Tribune gazetesi, kendisini eleştiren gazetecileri işten atmadığı takdirde gazeteye eyaletten yardımı kesme tehdidinde bulunmakla suçluyor.

Federal Savcı Patrick Fitzgerald vali hakkındaki suçlamaları "son derece ciddi" diye niteledi. Bu sabah evinde tutuklanan Vali Blagojevich'in önümüzdeki saatlerde yargıç önüne çıkarılması bekleniyor.

Federal soruşturmanın ve suçlamaların büyük ölçüde, valinin görüşmelerinin gizlice kaydedilmesine dayandığı bildiriliyor.

Blagojevich'ten önceki Illinois Eyalet Valisi, Cumhuriyetçi partili George Ryan da valilik ve eyalet içişleri bakanlığı döneminde karıştığı yolsuzluk olayları nedeniyle mahkum edildiği altı yıllık hapis cezasını çekiyor.

XS
SM
MD
LG