Erişilebilirlik

Dünyada Açlık Salgını Başlayabilir


Hayat pahalılığıyla birlikte kuraklık ve bölgesel savaşlar açlık çekenlerin sayısının artmasına yol açıyor. Birleşmiş Milletler’e göre sadece Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti'de 17 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Çağdaş tarihin en büyük açlık felaketi 80’li yıllarda Etiyopya ve Somali’de yaşanmış ve yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Dairesi'ne göre Afrika Boynuzu’daki bu iki ülkede gizli açlık hala devam ediyor. Tufts Üniversitesi öğretim üyelerinden Dan Maxwell, korsanlık vakaları ve asayiş sorunları yüzünden Somali’nin tekrar benzer bir felaketle karşı karşıya kalabileceği görüşünde. Amerikalı uzman korsanlık olayları yüzünden Dünya Gıda Programı’nın Somali’ye yiyecek göndermekte zorluk çektiğini söylüyor. Dan Maxwell hükümetlerin yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapmamasının ihtiyaç duyulan bölgelere yiyecek ulaştırılmasını imkansızlaştırdığını belirtiyor.

Uzmanlar Somali’yle birlikte Sudan ve Zimbabwe hükümetlerinin de yabancı kuruluşların ülkelerindeki faaliyetlerine sıcak bakmadıklarına dikkat çekiyor. Oysa yiyecek sıkıntısı ve açlıktan ölümlerin başlıca nedeni doğal afetler değil hükümetlerin izlediği yanlış politikalar. Örneğin 60’lı yıllarda Çin’de hükümetin tüm tarım alanlarını kolektif hala getirme girişimi yüz binlerce kişinin açlıktan ölümüne sebep olmuştu.

Şu anda Zimbabwe’de yaşanan insani krizden de kuraklığın yanı sıra hükümetin hatalı toprak reformu projesi sorumlu tutuluyor. Azınlıktaki beyazların büyük çiftliklerine el koyan hükümetin tarım alanlarını tecrübesiz siyahlara dağıtması, tahıl hasatının rekor düzeyde azalmasına sebep oldu. Bir zamanlar tahıl ihraç eden bu ülke artık gıda yardımına muhtaç. Yiyecek sıkıntısı arttıkça köylüler aç kalmamak için önce hayvanlarını, sonra ellerinde ne varsa onları satmaya başlıyor. Daha sonraysa halk iş bulmak için kentlere akın ediyor. Milyonlarca kişi derme çatma barınaklarda yarı aç hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Uzmanlara göre 35 yıl önce Sudan’da on binlerce çocuk açlıktan değil gecekondu mahallerindeki sağlıksız koşullardan öldü. Dünyada şu andaki nüfustan çok daha fazlasını besleyecek miktarda gıda mevcut. Yetersiz beslenme ve açlıktan ölümün sorumlusu tarım sanayii ya da doğanın yetersizliği değil. Birleşmiş Milletler'e göre açlığın temelinde yoksulluk yatıyor. Araştırmalar dünya nüfusunun en az yarısının günde 2 dolardan az bir parayla yaşadığını gösteriyor. Yoksulluğun başlıca kaynağı ise işsizlik. Ayrıca dünyadaki ekonomik kriz göçmen işçileri de etkilediği için bu işçiler ailelerine eskisi kadar para gönderemiyorlar.

XS
SM
MD
LG