Erişilebilirlik

İstanbul'da Üçlü Zirve Yapıldı


Türkiye, Afganistan ve Pakistan cumhurbaşkanları İstanbul’da üçlü zirve düzenledi.

Abdullah Gül, Hamid Karzai ve Asıf Ali Zardari arasındaki görüşmeye evshipliği yaptı.

İlki geçen yıl yapılan zirve, Afganistan ve Pakistan arasında yakınlaşma sağlamak ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Başkan bush, dün Cumhurbaşkanı Gül’ü arayarak, kendisine Pakistan ve Afganistan liderleri arasında işbirliğini geliştirme çabaları nedeniyle teşekkür etti.Türkiye’nin öncülüğünde

İstanbul’da biraraya gelen Afganistan ve Pakistan devlet başkanları, terörle mücadelede ortak hareket etme konusunda anlaştı. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkesinin, Hindistan’ın Mumbai kentinde meydana gelen terör saldırılarından sorumlu olduğu iddiasıyla ilgili olarak, "Terörü hiçbir zaman tasvip etmedik”dedi.

Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ı devlet başkanları düzeyinde ikinci kez biraraya getirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün evsahipliğinde İstanbul’da buluşan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, birbirlerine terörle mücadelede ortaklık sözü verirken, Türkiye’nin öncülüğünde işbirliği mekanizmaları kurmaya da hazır olduklarını açıkladılar.

Hindistan’ın Mumbai kentinde düzenlenen ve 172 kişinin ölmesine neden olan terör saldırılarının ardından, gözler İstanbul’da Türkiye ve Afganistan’la devlet başkanı düzeyinde zirve toplantısı gerçekleştirecek Pakistan’a çevrilmişti. Terör saldırılarından sonra özellikle Hindistan hükümetince şüphelerin adresi olarak gösterilen Pakistan’ın, zirvede ne tür açıklamalar yapacağı merakla bekleniyordu. Zirveden bir gün önce Amerika Başkanı George Bush’un da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü arayarak, Pakistan ve Afganistan liderleri arasındaki işbirliğini arttıracak girişimler için teşekkür etmesi dikkati çekti.

Teröre ortak kınama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Afganistan ve Pakistan devlet başkanları, İstanbul’da gerçekleştirdikleri üçlü zirve toplantısından sonra ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda üç liderin de terörü kınayan açıklamaları öne çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Mumbai’de yaşanan terör saldırılarını ‘şiddetle kınadıklarını’ belirtirken, üç ülke arasında askeri işbirliğinden eğitime kadar geniş bir yelpazede işbirliğinin güçlendirileceğini söyledi.

Pakistan Devlet Başkanı Zerdari, bir gazetecinin Amerika ve Hindistan’daki kimi kaynakların, Mumbai’deki saldırılardan Pakistan’ı sorumlu tuttuğu yönündeki hatırlatması üzerine, ülkesinde konuyla ilgili yürütülen soruşturmayı sonuçlandırmaya kararlı olduklarını söyledi. Zerdari, “Saldırılar, sizin terörle mücadeleye bakışınızı değiştirdi mi” şeklindeki bir soruya yanıt olarak “Terörü hiçbir zaman tasvip etmedik çünkü biz de terör mağduru bir ülkeyiz. Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor” diye konuştu. Afganistan Devlet Başkanı Karzai de, aynı yöndeki bir soruyu yanıtlarken, iki ülke ilişkilerinin ‘çok iyi’ düzeyde olduğunu, El-Kaide ve Taliban’a karşı ortak mücadele için Türkiye’nin öncülüğünde yeni işbirliği mekanizmaları kurmaya çalıştıklarını anlattı.

Afganistan ve Pakistan, devlet başkanları düzeyinde yaptıkları zirve toplantılarının ilkini geçen yıl Nisan ayında Ankara’da gerçekleştirmişti. İlk zirvede devlet başkanları, güvenlik alanında daha büyük işbirliği yapmayı taahhüt etmişti. Öte yandan Afganistan ve Amerika, Pakistan hükümetinden Afganistan’daki yabancı askerlere saldırılardan sorumlu militanların yaşadığı aşiret bölgelerini kontrol altına almasını istiyor. Bu konuda diyalog kanallarını açık tutmayı kararlaştıran Afganistan ve Pakistan devlet başkanları önümüzdeki yıl da böylesi bir zirve toplantısında biraraya gelme kararı da aldı.

XS
SM
MD
LG