Erişilebilirlik

4 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Ulusal İstihbarat Konseyi’nin 2025 beklenti raporunda Amerika’nın dünyadaki öneminin azalacağı öngörüsüne yer verildiğini hatırlatıyor. Ancak gazete, bu öngörünün kaçınılmaz olmadığını ve değiştirilebileceğini vurguluyor:

“Obama, Bush’un 2001 yılında devraldığı dünyaya kıyasla çok daha karmaşık ve korkutucu bir dünyayı devralıyor. Ancak yaşanan gelişmelere rağmen beklenti raporunda yer alan öngörüler, kaçınılmaz sonuçlar değil. Obama’nın ve diğer liderlerin alacağı kararlar bu konuda belirleyici olacak. Amerika’nın gücünün göreceli olarak azalması Amerika’nın güçsüzleşmesi anlamına gelmez. Amerika, yine de liderlik konumunu sürdürebilir ve sürdürmelidir. Amerika’nın karar alma ve işbirliği süreçlerinde belirleyici rolü devam edecektir. Yükselen ülkelere, örneğin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daha fazla rol verilmesi, bu ülkelerin terörle mücadele, iklim değişikliği, silahlanma ve enerji güvenliği gibi konularda daha fazla sorumluluk almasını kolaylaştıracaktır.”

USA Today 2009 bütçesinin bir trilyon dolar açık vermesinin beklendiğini belirtiyor. Gazete, gereksiz harcamaları kesme vaadinde bulunan Obama’nın işinin hiç de kolay olmadığı yorumunda bulunuyor:

“Obama kısa vadede bütçeyi denkleştirmekten bahsetmiyor. Böyle bir çaba, ekonomiyi krizden kurtarma girişimlerine de zarar verirdi. Ancak Obama bazı harcama kalemlerinde kesintiye gideceğini ve uzun vadeli mali disiplin için adımlar atacağını söylüyor. Fakat zengin çiftçilere uygulanan sübvansiyonları kesme örneği bu hedeflere uymuyor. Asıl bütçeye yük oluşturan kalemler ulusal güvenlik, sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarından oluşuyor. Ancak bu kalemlerde kesintiye gitmek siyasi açıdan zor kararlar gerektiriyor. Önemli olan da sivrisineklerle değil, bataklıkla mücadele edecek siyasi iradeye sahip olmaktır.”

Boston Globe Bush yönetiminin giderayak çevreye zarar verecek yeni düzenlemelere imza attığına dikkat çekiyor. Gazete, Bush yönetiminin çevreye verdiği zararlarla tarihe geçeceğini öne sürüyor:

“Bush yönetimi, yaptığı son dakika düzenlemeleriyle çevreye zarar veren birçok icraatın altına imza attı. Bu icraatlar farklı sektörlere çeşitli imtiyazlar sağlıyor. Ülkenin böylesine zor bir dönemden geçtiği bir süreçte, yeni yönetimin ve Kongrenin, bir de bu sorunları çözmek için zaman ve enerji harcamak zorunda kalacak olması büyük bir talihsizlik. Ancak çevrenin korunması için bunu yapmak zorundalar. Bush yönetiminin ardından tarih, ‘iyi biten her şey iyidir’ diye yazmayacak. Tam tersine, ‘insanların kötülükleri, kendilerinden daha uzun yaşar’ diye yazacak.”

Washington Post Amerikan otomotiv sektörünün Kongreye sunduğu yeniden yapılanma planının, sektörün yapısal sorunlarını çözmeye yetmeyeceği yorumunda bulunuyor. Gazete, işverenlerin ve işçi sendikasının daha kapsamlı fedakarlıklar yapması gerektiğini savunuyor:

“İşverenlerin, sendikanın ve federal hükümetin atacağı adımlar ne olursa olsun, Amerikan otomotiv sektörü gerçekten de çok zor bir dönemden geçiyor. Binlerce kişilik iş alanları ortadan kalkacak ve bunların önemli bir kısmı geri gelmeyecek. Devlet desteği bile, dev otomotiv firmalarının varlıklarını sürdürmesine yetmeyecek. Bütün bunlara rağmen, üç büyük otomotiv firması ve işçi sendikası eğer varlıklarını sürdürmek istiyorlarsa, sektörde çok daha kapsamlı bir reforma gitmek zorundadır. Kongre, bu konuda ısrarcı olmalıdır."

XS
SM
MD
LG