Erişilebilirlik

NATO Rusya İle İlişkileri Düzeltecek


NATO Dışişleri Bakanları, Rusya ile ilişkileri kademeli olarak yeniden başlatma kararı aldı. Nato, Rusya’nın Gürcistan’ı işgalinden sonra bu ülkeyle ilişkileri dondurmuştu. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Moskova ile müzakerelerin, büyükelçiler düzeyinde başlayacağını söyledi.

NATO bakanları Afganistan’a gerekli desteğin sağlanması, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğine yol verecek siyasi ve ekonomik reformlarının teşvik edilmesi konularını da ele aldı. Bakanlar İsrail ile de işbirliğinin artırılması konusunda karara vardı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın son kez katıldığı NATO dışişleri bakanları toplantısı temkinli kararlara imza atılan bir niteliğe sahipti. Bu yıl iç son kez bir araya gelen İttifak dışişleri bakanları, gerek Rusya’yla ilişkileri normalleştirme gerekse Gürcistan ve Ukrayna’nın üyeliği konusunda acele etmeme konusunda özel bir özen gösterdiler.

Bugün de devam edecek olan toplantıların ilk gününde, Gürcistan ve Ukrayna’nın hızlı bir şekilde NATO üyesi yapılmaları yönündeki öneri kabul görmedi. Bu önerinin geri çevrilmesinde Almanya’nın başını çektiği, aralarında Fransa, İtalya ve İspanya’nın da bulunduğu bir grup üyenin itirazları etkili oldu. NATO üyeleri, bu iki ülkenin üye olabilmeleri için öncelikle siyasi ve askeri reformları hızlandırmaları gerektiği konusunda hemfikir oldular. NATO, bu reformların hayata geçirilmesi durumunda kapısının bu iki ülkeye kapalı olmadığını da açık bir şekilde hissettirdi.

ABD, Gürcistan ve Ukrayna’nın, Üyelik Eylem Planı dışında da, mevcut komisyonlar yoluyla üyelik sürecinde ilerleyebileceğini ve üyeliğin hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini savunuyordu. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak üyeliğinin avantajların yanı sıra ciddi yükümlülükleri üstlenme anlamına da geldiğini hatırlatarak bu iki ülkenin durumlarının değerlendirileceğini söyledi.

NATO’nun bir başka önemli gündem maddesini oluşturan Rusya’yla ilişkiler konusunda da aşamalı iyileşme sağlanması kararı çıktı. Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri harekatının ardından Moskova’yla ilişkilerin gözden geçirme sürecine girdiğini ve bu sürecin devam ettiğini söyleyen NATO Genel Sekreteri, “Rusya ile ilişkilerimizin parametrelerini tekrar tartışacağız. Bölünmez, özgür ve barış içinde ve ayrıca Rusya'nın sorumlu bir ana oyuncu olarak içerisinde yer alacağı bir Avrupa inşa etme amacımız hiçbir zaman değişmedi" dedi. NATO, Rusya’yla ilişkileri normalleştirme konusunda acele etmese de iyimserliğe kapıyı kapatmıyor. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ağustosta dondurulan NATO-Rusya Konseyi çalışmalarına gelecek yıl ilkbahar aylarına kadar aşamalı olarak yeniden başlanacağını duyurdu.

NATO bakanları İsrail’le ilişkiler konusunda da önemli bir karara imza attı. Toplantının ilk gününde NATO ile İsrail arasında, terörizme karşı mücadelede işbirliğinin düzeyini artıran bir mutabakat sağlandığı duyuruldu. NATO yetkilileri, İttifak ile İsrail arasında, 2006 yılının ekim ayında imzalanan ikili işbirliği programının güncelleştirildiğini, mutabakatın geliştirilen bölümleri arasında terörizme karşı ortak mücadele ve askeri tatbikatlar alanının da bulunduğunu bildirdi. Zirvede Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil ediyor.

XS
SM
MD
LG