Erişilebilirlik

Irak'a İnsan Hakları Uyarısı


Birleşmiş Milletler, Irak’ta, son 6 ay içinde şiddet eylemlerinin azaldığını açıkladı.

Örgütün Bağdat bürosu tarafından hazırlanan raporda, şiddet eylemlerdeki azalmaya rağmen insan hakları ihlallerinin sürdüğü vurgulanıyor.

Raporda, kadınlar, tutuklular, güvenlik görevlileri ve azınlık mensuplarının milis ve suç çetelerinin saldırılarına hedef olduğu, çocuk mahkumların istismar edildiği yazılı.

Raporda, yönetimi tümüyle üstlenmeye hazırlanan Bağdat hükümetinden insan hakları uygulamalarına dikkat etmesi isteniyor.

BM, Irak'ta güvenlik konusunda genel anlamda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen ciddi insan hakları ihlallerinin belirsiz kaldığını açıkladı.

Irak'ta çok sayıda cezaevini ziyaret etme imkanı bulan misyonun raporunda, ülke genelinde tutukluların durumunun "büyük endişe" uyandırdığına dikkat çekildi.

Güvenlik güçleri tarafından tutuklulara kötü muamele ve işkence uygulandığına dair çok sayıda vaka olduğu vurgulanan raporda, sorumluların cezalandırılmadığı, birçok tutuklunun aylarca avukattan yararlanamadığı, hatta bazılarının haklarında herhangi bir suçlama yapılmadığı belirtildi.

Raporda, silahlı milislerin hedefi olan azınlıkların durumunun da endişe verdiği, azınlık üyelerinin şiddet, tehdit ve cinayete kurban gittikleri bildirildi.

Kadınların durumunun ise "acil tedbir" gerektirdiği ifade edilen raporda, "daha muhafazakar giyinmeye" itilen üniversitelerdeki genç kızlara yönelik çok sayıda hırpalama vakasının görüldüğüne dikkat çekildi.

Başta kuzeyde olmak üzere kadınların kaçırıldıklarına ve aile içi şiddete maruz kaldıklarına dair vakalardan da söz edilen raporda, namus cinayetlerinin de halen çok yaygın olduğu vurgulandı.

XS
SM
MD
LG