Erişilebilirlik

Meme Kanseri Erkeklerde de Görülebiliyor


Meme kanseri genellikle kadınlara özgür bir hastalık olarak bilinir ancak çok ender de olsa erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor. Amerika'nin Sesi meme kanserine hastası olan bir erkeğin yaşamının nasıl etkilendiğini yakın zamanda hastalık teşhisi konulan Arnoldo Silva’ya sordu.

Çalışkan, sağlam görünüşlü bir erkek olan Arnoldo Silva göğsünde küçük bir şişlik farkettiğinde, kaygılanmamış. Kütleyi ciddiye almayan Silva’nın doktoru, bunun yağ dokusu olduğunu söylemiş. Ancak yağ dokusu, büyümeye devam etmiş. Bunun üzerine başka bir doktora giden Silva, biyopsiden sonra meme kanseri teşhisi konulduğunda çok şaşırmış. Oysa New Yorklu cerrah Sharon Rasenbaum Smith erkeklerin de meme dokusu olduğunu söylüyor ve “Bu nedenle erkeklerde de meme kanserine yakalanma riski mevcuttur,” diyor.

Erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı, kadınlara göre çok düşük. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre erkeklerin meme kanserine yakalanmalarının mümkün olmadığını düşünmesi yüzünden hastalık çok geç aşamalarda teşhis ediliyor. Erkeklerin şüpheli bir durum karşısında erken harekete geçmemelerinin bir nedeni de bu durumdan utanmaları. Arnaldo Silva aynı konumdaymış. Silva, “Bu konuyu kimseyle konuşamıyorsunuz çünkü aldığınız tepki ‘meme kanseri mi? Ama bu bir kadın hastalığı’ şeklinde oluyor. Siz de sessiz kalmayı tercih ediyorsunuz,” diyor.

Ancak sessiz kalmanın, hem hasta, hem de ailesi için son derece yıkıcı sonuçları olabilir. Yapılan testler Silva’nın, meme kanserine yakalanma riskini arttıran BRCA-2 genini taşıdığını göstermiş. Silva’nın 32 yaşındaki kızı Vanessa’nın da meme kanseri olduğu ortaya çıkmış. eşhisten birkaç gün sonra baba-kız, birlikte ameliyat olup daha sonra da birlikte kemoterapiye başlamış. Vanessa Silva neler yaşadığını babasından başka kimsenin anlayamayacağını düşünüyor. Vanessa, “Çünkü babam da aynı şeyleri hissediyordu,” diyor.

Baba-kız bir yılı geride bıraktı. Şu anda ikisi de kanseri yenmiş durumda. Ancak her üç ayda bir hastalığın geri gelmediğinden emin olmak için taramadan geçiyorlar. Vanessa Silva “Bu hastalık bizi birbirimize yakınlaştırdı. Aramızda çok özel bir bağ oluştu. İkimiz de aynı süreçten geçtik, ikimiz de bu hastalığı yendik,” diye konuşuyor. Utanç duygusunu yenen Arnoldo Silva’ysa şimdi başka erkeklerin hayatını kurtarmak için hikayesini herkese anlatıyor.

XS
SM
MD
LG